Напътствия от блога на прочутия писател, който на 24 август празнува своята 72-годишнина

Осъзнах достатъчно рано, че пътуването е най-добрият начин да научиш нещо, пише Паулу Коелю в блога си и признава, че все още носи душа на пътешественик, затова предава нататък наученото с надежда препоръките му да се окажат полезни. Ето деветте съвета на популярния и у нас бразилски писател, който на 24 август празнува своя 72-ри рожден ден:

1. Избягвайте музеите

Тази препоръка може би изглежда абсурдна, но нека помислим малко: ако сте в чужд град, няма ли да е много по-интересно, ако се впуснете в опознавате на настоящето, вместо на миналото?

Виж още: 10-те най-хубави музея по света

Хората всъщност се чувстват задължени да посещават музеите, защото от деца са научили, че смисълът на пътешествието е да търсиш и опознаеш този вид култура. Няма съмнение, че музеите са нещо важно, но те изискват време и обективност - трябва да сте наясно какво искате да видите там, иначе ще си тръгнете с усещането, че сте видели няколко наистина основополагащи неща, само че не можете да си ги спомните.

2. Повисете в баровете

Именно баровете са местата, където животът в един град се разкрива истински, не в музеите. Под "барове" нямам предвид нощни клубове, а места, където обикновените хора отиват, изпиват по едно питие, размишляват за времето навън и са винаги готови да си поприказват.

Виж още: 9 правила за поведение в бар

Купете си вестник и се насладете на притока от хора. Ако някой подхване разговор, присъединете се, дори да ви звучи глупаво - защото не можете да оцените красотата на определена пътечка, ако само съзерцавате портата в началото й.

3. Бъдете отворени

Най-добрият гид е някой, който живее там, знае всичко за това място, гордее се със своя град, но не работи за туристическа агенция. Излезте на улицата, изберете си човек, с когото искате да разговаряте и го попитайте нещо (Къде е катедралата? Къде е пощата?).

Ако от това не излезе нищо, опитайте с друг човек - гарантирам ви, че в края на деня ще сте си намерили отличен придружител.

4. Опитайте се да пътешествате сами

... или - ако сте омъжена/женен, - с половинката си. Планирането ще ви е по-трудно, никой няма да ви обгрижва, но само по този начин можете да оставите своята собствена държава зад гърба си. 

Виж още: Новите любими туристически дестинации на българите

Пътуването с група, докато говорите майчиния си език и правите онова, което ви каже екскурзоводът, си има още един недостатък: клюките с хората наоколо стават по-интересни от забележителностите по местата, където ходите.

5. Не сравнявайте

Не сравнявайте нищо - цени, хигиенни стандарти, качество на живота, транспортни средства, нищо! В крайна сметка не пътувате, за да докажете, че живеете по-добре от другите хора - целта ви е да откриете как живеят те, на какво могат да ви научат, как да се справяте с действителността и невероятното около вас.

6. Дайте си сметка, че всеки ви разбира

Дори ако не говорите езика, не се бойте! Аз лично съм бил на много места, където не съм умеел да комуникирам изобщо с думи, а винаги съм откривал подкрепа, напътствия, полезен съвет и дори гаджета.

Виж още: Тениската на пътешественика, която разбива езиковите бариери

Някои хора си мислят, че ако пътуват сами, ще тръгнат надолу по улицата и ще се изгубят завинаги. Просто проверете дали носите визитката на хотела в джоба си - и ако се случи наистина най-лошото - махнете на такси и я покажете на шофьора.

7. Не купувайте прекалено много

Харчете парите си за неща, които няма да ви се налага да носите: билети за хубава театрална постановка, ресторанти, екскурзии. В днешно време, при наличието на глобалната икономика и интернет, можете да си купите всичко, което поискате, без да се налага да плащате за извънреден багаж.

8. Не се опитвайте за един месец да видите целия свят

Далеч по-добре е да останете в един град за четири-пет дни, отколкото да посетите пет града за една седмица. Градът е като капризна жена - трябва време, за да бъде съблазнена и да ви се разкрие напълно.

9. Пътешествието е приключение

Хенри Милър е казал, че е много по-важно да откриеш църква, за която никой не е чувал, отколкото да отидеш в Рим и да се чувстваш задължен да посетиш Сикстинската капела с 200 хил. други туристи, крещящи в ухото ти.

Непременно идете в Сикстинската капела, но също така се разходете безцелно по улиците, проучете пътеките, почувствайте свободата да търсите нещо - което не ви е познато, но което - ако го откриете, ще промени живота ви. Със сигурност.

Виж още: Най-лошите съвети за пътуване

Източник: PauloCoelhoBlog.com