Във Ватикана обмислят дали да не ограничат достъпа до безценните фрески, завършени от Микеланджело преди пет века

В Рим честват 500 години, откакто Микеланджело завършва изографисването на тавана в Сикстинската капела. Скулпторът рисува библейски сцени, най-известната от които е "Сътворението на човека". Започва работа през юли 1508 г., а откриването се състояло на 1 ноември 1512 г.

След четири мъчителни години и над 400 човешки фигури в естествени размери се чувствам като старец, макар че съм само на 37, казва художникът на фреските. Въпреки това четвърт век по-късно той се завръща в капелата, за да изобрази сцени от Страшния съд на стената зад олтара.

Храмът в резиденцията на главите на католическата църква е изграден от папа Сикст IV през втората половина на XV в., а таванът му е изографисан по времето на неговия племенник Юлий Втори.

Наблюдатели обаче недоволстват, че тълпите, които влизат вътре в днешно време, превръщат посещението на храма в подобие на ръгби мач. Влажният човешки дъх, потта, топлината и прахолякът пък се разглеждат като заплаха за безценните стенописи.

От Ватикана вече обмисляли дали да не ограничат броя на посетителите, които ежегодно надхвърлят 5 млн. Всекидневно прага на Сикстинската капела прекрачват средно 20 хиляди души.

Билетът, който дава достъп и до останалите Ватикански музеи (Musei Vaticani), струва 15 евро. Един от най-популярните сред туристи и поклонници обекти във Ватикана може да се разгледа и виртуално - http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html.