Красотата е субективно понятие, смятат много хора. Оказва се обаче, че това не е съвсем вярно. Дори сред различните раси и култури съществува обща представа за това кое е и кое не е физически красиво.

Гладката кожа, лъскавата коса и симетрията на лицето са основните аспекти на красотата. Според различни проучвания те са доказателство за здраве, добри гени, интелигентност и успех.

От сайта Business Insider представят осем причини защо е по-добре да си красив.

Красивите хора изглеждат по-здрави

Симетрията са счита за знак за здраве, въпреки че не е пряко свързана с физическата добра форма. В австралийско проучване трансформирали снимките на хора, така че да са напълно симетрични. Участниците в изследването потвърдили, че напълно симетричните лица изглеждат по-здрави от „нормалните“.

Красивите хора СА по-здрави

Въпреки че, както казахме, връзката между здравето и симетрията не е 100% сигурна, все пак има доказателства, че хората, които са смятани за по-малко хубави, са по-податливи на болести. Добрите пропорции на лицето, от друга страна, са признак за добро здраве. Това важи с най-голяма сила при 17-годишните, сочи проучване.

Красивите хора по-лесно си намират партньори

Мъжете търсят красиви жени за партньорки, защото добрият външен вид е сигнал за младост, здраве и добри репродуктивни възможност.

Красивите хора са по-интелигентни

Учени от университета в Мексико установили, че интелигентността е в правопропорционална връзка с външната симетрия.

Красивите хора са по-убедителни

Добре изглеждащите хора могат да се възползват от външния си вид, за да привличат вниманието и да напредват – при интервю за работа или когато искат повишение на заплатата например. Освен това, според изследване, привлекателните оратори се справяли с речите си много по-добре от непривлекателните.

Kомпаниите с красиви служители отчитат по-добри продажби

Тази теза се потвърждава от изследване, проведено сред 300 холандски рекламни агенции. И продуктивността, и продажбите били по-добри сред компаниите с хубави мениджъри. Причината за това е твърдението от предишната точка 5, че хубавите хора са по-убедителни.

Красивите хора имат предимство в политиката

По-красивите кандидат-политици получават с 20% повече гласове в сравнение с не толкова добре изглеждащите си съперници, според изследване. Това е така, защото избирателите предпочитат да гледат по-хубави политици и смятат, че те се справят по-добре в социални ситуации.

Красивите хора се възприемат като по-приятни и заслужаващи доверие

С хубавите хора се отнасят по-добре. Според проучване на университета "Харвард" добре гримираните жени се възприемат като по-компетентни и отговорни.

Източник: econ.bg