Как по-лесно да се заемем с онези неща, които вечно отлагаме

Всеки от нас има онези неприятни задачи, които трябва да свърши, но никак не му се иска. Те определено ще повлияят добре, но въобще не ни се иска да ги погледнем дори. Все пак те трябва да бъдат свършени и колкото по-рано, толкова по-добре. 

Несвършените задачи оставят едно тегаво усещане на напрежение, което ни преследва, каквото и да правим. Така в крайна сметка нито свършваме това, което трябва, нито можем спокойно да правим, каквото искаме.

Осланяйки се на собствения си опит, лайвкоучът Гретхен Рубин дава няколко ценни съвета как да накараме себе си как да се заемем с неприятните задачи по възможно най-лесен начин: 

1. Свършете го още сутринта, преди всичко останало

Ако се ужасявате от някоя задача, ще измислите повече креативни извинения в течение на деня. Една от моите "Дванадесет заповеди" е Направи го сега. Най-добрият начин е незабавно.

2. Наложете си да вършите досадните неща

Ако видите, че отлагате работа, която трябва да вършите няколко пъти седмично, просто я вършете всеки ден. Когато планирах блога си, си представях, че ще публикувам два или три пъти седмично. Тогава един приятел блогър ме убеди, че трябва да публикувам всеки ден. Колкото и контраинтуитивно да звучи, открих, че е по-лесно да го правя всеки ден (с изключение на неделя), отколкото по-малко пъти в седмицата. Няма отлагане, няма жонглиране. Знам, че имам да публикувам и го правя.

3. Помолете някого да ви прави компания

Проучванията показват, че харесваме на практика всяка една дейност повече, когато сме с други хора. Компанията на приятел може да бъде развлечение, източник на успокоение или морална подкрепа.

Виж още: Как да бъдем щастливи на работа

4. Подгответе се, пригответе всичко необходимо 

Разчистете бюрото, пригответе телефонния номер, намерете папката. Когато дадена задача ме плаши, това ми помага да се чувствам подготвена. Има един прекрасен термин, който готвачите използват: mis-en-place (мизанплас - от френски, "всичко на мястото си"). Той описва подготовката преди започване на готвенето - събирането на съставките и инструментите, мерене, рязане и т.н. Mизанплас е подготовка, но и състояние на ума; това означава, че имате всичко подръка, без да се налага да тичате до магазина или да започнете трескаво търсене.

5. Ангажирайте се

Всички сме чували съвета да записваме целите си. И той наистина работи, така че насилете се да го направите. Обикновено този съвет се отнася до дългосрочните цели, но работи и за краткосрочни задачи. Не забравяйте и приятната тръпка от задраскването на задача от списъка.

6. Напомняйте си, че завършването на страховитата задача е изключително зареждащо 

Проучванията показват, че постигането на цел освобождава в мозъка вещества, които ви доставят удоволствие. Ако сте в лошо настроение, дори и последното, което ви се прави да е ... нещо, което не ви се прави, накарайте се. Ще се почувствате много по-добре.

Виж още: Как да си направим арбалет от офис материали

7. Определете си час, в който да работите върху създаване на правилните навици

Идеята ми дойде, когато работех върху книгата си за формиране на навици - исках да си създам навик за справяне със страховитите задачи. Но как да създадеш един прост навик, който да покрие един куп изключително разнообразни задачи? Тогава ми хрумна идея. Веднъж седмично, в продължение на един час да работя само върху тези неща. Един час не звучи като много време, но е удивително колко много успявам да свърша.

Източник: Psychology Today