Президентът Путин се зарече да намери терористите, отговорни за атаката, където и да са

Причината за катастрофата на руския пътнически самолет A321 в Египет е терористична атака. Това заяви  директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников.

"По време на полета се е задействало взривно устройство с мощност до 1,5 килограма тротилов еквивалент, в резултат на което самолетът се е разпаднал във въздуха и с което се обяснява големият периметър, в който са разхвърляни частите на корпуса", каза Бортников.

"Ще търсим терористите навсякъде, където и да се крият. Ще ти намерим в която и да било точка на планетата и ще ги накажем", каза веднага след това президентът Владимир Путин.

Още в началото на месеца разследващите катастрофата с руския самолет в Египет заявиха, че "са 90% процента сигурни", че шумът, регистриран в последната секунда на записа от пилотската кабина, е експлозия, причинена от бомба.

Виж още: "Ислямска държава" твърди, че е свалила самолета в Египет

Часове след катастрофата в интернет се появи клип, в който "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за падането на самолета. Джихасистката групировка твърдеше, че е свалила машината заради руските военни удари срещу нейни обекти в Сирия. Автентичността на записа обаче бе оспонена. Тя така и не бе потвърдена.

Досега екипите, работещи мястото на катастрофата, не са заявили категорично, че е имало взрив на борда.

Самолетът "Еърбъс А321" се разби на 31 октомври, едва 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург преди седмица. Загинаха всичките 224 души на борда.

Източник: ТАСС, агенция "Фокус"