Няма оцелели сред всички 224 души на борда

Руски самолет с 224 души на борда от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби в Египет. Полетът е бил чартърен, 217 са били туристите на борда, а 7 души екипаж на самолета.

Египетският клон на джихадистката групипровка "Ислямска държава" написа в "Туитър", че е отговорна за катастрофата.

"Войниците на Халифата успяха да свалят руски самолет в провинция Синай", съобщи групировката в изявление, според което свалянето на самолета е отмъщение за руската намеса в Сирия.

Няма оцелели след катастрофата на руския пътнически самолет, който се разби на Синайския полуостров. По-рано бе съобщено, че спасителите чуват гласовете изпод отломките на катастрофиралия самолет.

Катастрофата

"Еърбъс А320" на руска авиокомпания е излетял в 6,51 ч. московско време (5.51 ч. българско време), а в 7.17 ч. московско време той изчезнал от радарите.

Спасители намериха по обяд останките от машината, която изчезна от радарите малко след излитането си от курорта Шамр ел Шейх за Санкт Петербург. Тя е изцяло разрушена. 

Самолет се е разбил в централната част на Синайския полуостров. Самолетът е напълно унищожен и е паднал в планински район, което затруднява спасителните екипи.

По данни на руското посолство в Кайро всички пътници на борда са били руснаци, като сред тях е имало 17 деца.

Според източници от Кайро причина за катастрофата може да е отказ на двигател. Малко преди самолетът да изчезне от радарите, пилотът е поискал аварийно кацане на най-близкото летище, съобщиха източници от международното летище на египетската столица Кайро, цитирани от ТАСС. 

Малко след излитането от Шарм ел Шейх пилотът съобщил за технически проблеми, предаде ТАСС. Интерфакс допълва, че след това той поискал разрешение за спешно аварийно кацане. След което връзката изчезнала.

Сайтът Flightradar съобщи в туитър, че преди да изчезне от радарите, самолетът внезапно загубил височина и се снижил с 5000 фута (около 1700 метра).

Източник: ТАСС, Ройтерс, АФП