Каква зеленина е добре да имаме вкъщи

Факт е, че четири от местата в челната петица на градовете с най-мръсен въздух в ЕС се държат от български градове. Като цяло по-големите населени места в Бъллгария не се радват на чист въздух.

Замърсеният въздух може да доведе до проблеми със сърдечносъдовата система, задух, респираторни проблеми и дори рак на белите дробове. Проблемът е сериозен и заслужава да не бъде подминаван с лека ръка.

Един от начините за лично решение са растенията в дома. Независимо дали живеем в къща или в апартамент, домът ни има нужда от зеленина, която да прочиства въздуха и да краси . Всяко растение премахва въглеродния диоксид от въздуха и отделя кислород - някои растения обаче правят това доста по-добре от други.

Виж още: Три билки, които ще подобрят паметта ви

Представяме ви 5 растения, селектирани от DocTiming, които могат да прочистят въздуха в дома ви:

Бамбукова палма, или Хамедорея (Chamaedorea Seifrizii)

Растението обикновено не надвишава 3 м височина и отглеждането му е стравнително лесно. Бамбуковата палма може да пречисти въздуха в стаята от бензена и трихлориетилена. Тези две съединения са отровни и влизат относително лесно в домовете ни. Бамбуковата палма може също така да се сложи до мебели, които отделят формалдехид - друг токсичен химикал, с който хамедореята се справя доста добре.

Лилия на мира (Spathiphyllum)

Всяко перално помещение или баня има нужда от това растение. Лилията на мира поема от въздуха всички спори на плесените. Освен това не иска много вода и слънчева светлина. Допълнителен плюс е, че цъфти с много красиви цветове. Лилията на мира премахва формалдехида и трихлориетилена от въздуха. Все пак ако имате котка, най-добре не си взимайте такова растение вкъщи, тъй като то е изключително токсично за котки, ако попадне в стомаха им.

Виж още: Петър Дънов за храната

Аглаонема (Aglaonema)

Това, което прави аглаонемата истински специална, е непрекъснато нарастващата й ефективност. Колкото повече това растение живее в определена среда, толкова по-добре премахва замърсителите на въздуха. Както и лилията на мира, аглаонемата може да съществува на места с оскъдна светлина, цъфти често и дори дава малки плодчета.

Алое вера (Aloe barbadensis)

Ако има растение, което трябва да бъде във всяка къща, това е алое вера. Освен че листата на алоето съдържат гел, богат на витамини A, C, E, B1, B2, B12, които лекуват изгряния и рани, то също така прочиства добре въздуха от замърсители и токсини. Освен това се гледа лесно и може да се сложи спокойно в саксия до прозореца.

Виж още: "Грийнпийс" ни призовава да спасим пчелите

Каучуков фикус (Ficus Elastica)

Фикусовите растения се срещат в много домове, но именно каучуковият фикус може да пречисти всякаквите замърсители на въздуха, като най-добре листата му поемат формалдехида. Растението не изисква много грижи, оцелява при всякакви домашни условия и се чувства добре при малко светлина и ниски температури.