Детските спомени и преживявания са ключови в изграждането на зряла и пълноценна личност.

Кое е най-доброто, което можем да дадем на детето си, за да му помогнем да израсне като цялостен и щастлив човек? Мениджър Нюз дава отговор на този въпрос със списъка, който направи. 

1. Да участва в спортен отбор
Работата в екип, сладкият вкус на победата и горчивината на поражението са само част от безценните уроци, които детето ще научи от спорта. Здравето и развиването на борбения дух са неща, които всеки родител трябва да осигури на своето дете.

2. Да летува на къмпинг
"Човешкият дух се нуждае от местата, където природата не е подредена от ръката на хората." Всяко дете заслужава да усети природата в най-чистата й форма. От разходките и печените на жар картофи до съня под звездите, туризмът оформя някои от най-прекрасните детски спомени.

3. Домашните задължения
Целият живот изисква да се бориш, да се справяш. Онези, които получават всичко наготово, стават мързеливи, себични и безчувствени към истинските ценности хора. Усилието и тежката работа, които толкова често се опитваме да избягваме, са всъщност градивните блокове на човешката същност.

4. Снегът
Снегът е незабравимо изживяване в детството. Само малките могат да забравят за студа и мокрото и да изживеят пълноценно чудото от израстването на снежния човек.

5. Животът на село
Всяко дете трябва да види колко труд и себеотдаване са нужни, за да се отгледа храната, която то яде. Така то ще се научи да цени природата и даровете, които получава от другите, дори и те да са непознати. Мирисът на кравите и сеното също се помни дълго.

6. Хвърчилото
Има ли нещо по-съвършено от летящо в синьото небе шарено хвърчило? Отделете време да го изработите сами с детето си. То никога няма да забрави това.

7. Боулингът
Той е като метафора за живота – за преодоляване на противниците се иска сила, точност и... малко забавление.

8. Панаирите
Къде другаде ще се омотаете целите в захарен памук и ще попищите в лудия полет на въртележката? Панаирът е истинско концентрирано детство, където и вие ще си припомните лекотата на младостта.

Вижте още: Може ли децата ни да станат по-умни

9. Готвенето
То подобрява математическите способности по практичен начин и учи децата на смисъла от доброто хранене. А радостта от първата манджа е постижение, което може да промени завинаги детското самочувствие!

10. Конете
Има нещо толкова диво и първично в язденето на голям, жив кон - нещо, което не прилича на никоя играчка и компютърна джаджа. Очите на животното - големи и добри, мирисът му, топлата кожа, главозамайването от движението - всичко това се трупа като капитал в детската душа.

11. Даването
Научете детето си да дава. На просяка на улицата, на другарчето, на бездомното коте. Това е едно от най-големите съкровища, които можем да подарим на своето дете.

12. Книгата
Дайте на детето книга и ще му подарите ключ към цял един нов свят.

13. Театърът
Без значение дали разбира какво става на сцената, всяко дете заслужава да изживее магията на театъра, преобразяването и пренасянето в един друг свят. Театърът – това е играта на големите в най-чистия й вид.

14. Морето
Децата и морето са като две страни от една монета. Игрите в пясъка и първият поглед към безкрайността на морето са нещо, без което детството непростимо ще обеднее.

15. Домашният любимец
Забравете за болестите и дребните неприятности! Грижата за домашното животно учи детето на обич, приятелство, отговорност и себераздаване.

16. Приятелство с дете в неравностойно положение
Не всяко малко същество може да тича, скача, вижда и чува като вашето малко съкровище. Приятелството с дете в неравностойно положение завинаги ще изтрие от главата на наследника ви идеята, че трябва да цени само силните и успелите, а да забравя за великолепните качества и човешката стойност на останалите.

17. Влакът
Най-добрият начин да се усети романтиката на пътешествието.

18. Гостуването с преспиване
Нищо не остава в спомените така, както детското гости. Усещането, че за една нощ си господар в детско царство, клюките, игрите, пакостите и споделените вълнения ще накарат детето ви за първи път да се почувства истински Голям Човек.