Едва 1% от завършващите XII клас ученици са от ромски произход

Един на всеки пет първокласника е от ромски произход. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева. По думите ѝ обаче статистиката не е добра, тъй като в по-късните етапи на обучение процентът намалява.

Така например завършващите XII клас ученици от ромски произход са едва 1% от всички абитуриенти, посочи Кунева.

По думите на министър Меглена Кунева стратегиите за интеграция на ромските деца не трябва да остават само на хартия.

"В първи клас 20% от децата са ромчета. В седми клас те са 7%, а в XII клас - едва 1%. Между тези 20% в първи клас и 1% в 12 клас ние вероятно сме загубили таланти", каза вицепремиерът.

По думите на Кунева не е добре да има училища, които са изцяло с ученици ромчета. "Те трябва да бъдат интегрирани. Ако в света на големите ние сме отхвърлили дискриминацията и всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър, при децата е същото", каза тя. 

Виж още: Обективно за ромската интеграция​

Кунева е категорична, че интеграцията на децата в риск зависи освен от държавата и обществото, най-вече и от техните родители.

Изказването на Кунева бе по случай Международния ден на ромите.

Той се отбелязва на 8 април, като ден на почит на жертвите, които ромският етнос е дал през Втората световна война.

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г., е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти, както и на индийското правителство.

Виж още: Защо Долни Цибър е "ромският" Кеймбридж​

Делегатите обявяват датата 8 април за международен ден на ромите, който - по препоръка на делегатите, е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също флагът и химнът на ромите.

Източник: "Дарик"