Масово ядем заместители на сиренето и кашкавала

Сиренето е една от най-популярните храни у нас, като едва ли са много семействата, които на трапезата си нямат сирене. Оказва се обаче, че това сирене, не е точно това, което очакваме от него.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България близо 2/3 от сиренето и кашкавала, които се предлагат на българския пазар, са от имитиращи продукти, съобщава БНР.

Според производители в момента истинското сирене и кашкавал са едва 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.

Виж още: Най-трудните за произнасяне храни​

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти, настояват от браншовата оргазанизация.

От асоциацията изразиха желанието си Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат картел между тях за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст.

Виж още: Как променяме вкуса си към храната​

От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Нужен е по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки, уверяват млекопреработвателите

Източник: БНР