Според патриарх Кирил "ереста на човекопоклонничеството" се изразява в правото на избор, когато изборът противоречи на Библията

Вярващите трябва да защитават православието от ереста на човекопоклонничеството, която е на път да помете Западна Европа, Америка и Русия. Това заяви руският патриарх Кирил по време на литургия в катедралата "Христос Спасител" в Москва, предава агенция "Интерфакс". 

По негови думи е ерес правото на избор на хората, когато то влиза в противоречие с Библията.

Започнало е революционно изгонване на Бога от човешкия живот, от живота на обществото, каза главата на руската православна църква, добавяйки, че това движение е обхванало Западна Европа, САЩ, а вече и Русия. 

Той изразява мнението, че днес можем да говорим за глобална човекопоклонна ерес, идолопоклонничество от нов вид, което издига на почит самия човек, и подмамва хората да изгонят Бог от сърцата си. 

Според него тази ерес може да има "апокалиптични последици" и дълг на църквата е да се бори срещу нея. 

Виж още: Какво си казаха папа Франциск и патриарх Кирил​

"Виждаме как в много богати страни да се полагат усилия със закон да се одобрят всякакви права, включително греховни, които влизат в противовес със словото Божие, с идеята за святост и с понятието за Бог", заяви патриарх Кирил.

Според него, за да се противопоставят на тази ерес хората трябва да бъдат като апостолите и да излизат сред хората, за да проповядват православието. 

Източник: "Интерфакс"