Проектът на Стефан Генчев My ePass му донесе първо място в най-големия конкурс за млади учени в Европа

Има ли какво България да даде на света в областта на дигиталната сигурност? Освен, разбира се, многото специалисти в изпитването и пробиването ѝ. Като държава - спорно, но като отделни личности вече има кой - 16-годишният Стефан Генчев.

Ученикът, чието хоби е да изследва новите технологии, успява да спечели първо място в най-големия конкурс за млади учени в Европа, като проектът му My ePass, който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет-пространството, му носи признание за специалист в областта на дигиталната сигурност, съобщава Би Ти Ви.

Стефан се захваща с проекта, след като баща му става жертва на кражба на лични данни, и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.

"С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва в сайтове", пояснява ученикът.

Виж още: Спряха 129 скрити сайта в българския тъмен интернет​

"Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър обаче те съответно са предпазени  чрез този ключ, който се намира на картата", допълва той.

Младежът смята, че бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. Но е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки. 

"За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти", обяснява Стефан и добавя, че според него пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.

Виж още: 594 млн. души са били жертва на хакерски атаки през 2015 г.​

След като завърши Стефан ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България.

Източник: Би Ти Ви