Ако сте суеверни, вероятно вярвате, че това е най-лишеният от късмет ден в календара.

Може и така да е, но за да ви разсеем от тези мисли (или да ви изплашим още повече), ето 13 факта и легенди за петък 13-и, които може би не знаете.

1. Първо, той въобще не е рядкост. Случва се поне веднъж годишно, а понякога - до три пъти.

2. Американският президент Франклин Рузвелт е отказвал да пътува в петък, 13-и, и никога не е приемал 13 гости на масата си. Освен това Наполеон Бонапарт и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са се бояли от числото 13.

3. Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а страхът от петък 13-и е наричан от учените параскевидекатриафобия. Терминът идва от гръцките думи paraskevi - петък, dekatria - 13, и phobia - страх.

4. Според сп. "Тайм" сривът от петък, 13 октомври 1989 г., е вторият най-голям спад в историята на индекса Dow Jones.

5. Бащата на съспенса в киното и майстор на психологическия трилър Алфред Хичкок е роден на 13-и, петък. Филмът, който е бил негов режисьорски дебют, може би е трябвало да се казва "Петък, 13-и", защото е претърпял провал. Няколко сцени са били заснети и след това продукцията е била спряна поради финансови проблеми. Самият Хичкок по-късно признава, че филмът е нямало да бъде особено интересен. (Освен Хичкок, и Фидел Кастро също е роден на 13-и, петък, през август 1926 г.)

Виж още: 17 цитата от великия Алфред Хичкок

6. Хората от някои испаноговорящи държави, както и в Гърция и Румъния, се боят от вторник 13-и.

7. Според древните китайци числото 13 е било късметлийско. В древен Египет също са смятали, че то носи щастие и добър късмет.

8. По данни на в. "Вашингтон пост" най-голям риск от катастрофа съществува именно в петък - не само 13-и, но всеки петък. Полицейски данни отдават този факт на повишената консумация на алкохол.

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло (II част)

9. Борсовият посредник и автор Томас У. Лоусън пише в свой роман от 1907 г., озаглавен "Петък, 13-и", за неуспеха си в търговията на Уолстрийт в този най-злощастен за него ден от месеца. Според статия на в. "Ню Йорк таймс" от 1925 г. брокерите след това масово отказват да закупуват или продават акции, както и да преминават под стълби.

10. Изчислено е, че в такива дни икономиката на САЩ губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота си - например сделка за покупка на жилище.

11. Смята се, че комбинацията "петък, 13" е заклеймена като символ на злото и нещастието заради черната нощ на същия ден и дата през 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V започва изтреблението на рицарите тамплиери.

12. Мрачната митология около фаталния ден все повече се разраства и придобива най-различни форми на суеверие. Например много небостъргачи в света се строят така, че липсва номерация за 13-и етаж. Много хотели нямат стаи под фаталния номер. Летища не допускат 13-а писта на територията си. Известен факт също така е, че улиците във Флоренция нямат номер 13, а 12 и 12А.

13. Някои известни личности са починали на 13-о число в петък: рапърът Тупак Шакур, автомобилният състезател сър Хенри Сигрейв и автомобилният пилот от NASCAR Тони Роупър.