Някои от най-сигурните признаци, че сте на крачка от диабет

Все по-често става дума за вредата от консумацията на рафинирана захар. Въпреки това мнозинството от хората смятат, че само диабетиците имат висока кръвна захар. Реално обаче далеч не е така. Застрашени са и хората с навик да злоупотребяват със сладкото, като те най-често дори не усещат вредите, които сами си причиняват. 

Високата кръвна захар - състояние, известно на медицината като хипергликемия, - е един от признаците на диабет.

Хипергликемията е опасна, тъй като може да доведе до редица здравословни проблеми и да нанесе значителни вреди на организма ни. Освен от прекомерна консумация на захар, тя се причинява и от фактори като стрес, високо кръвно налягане, недоспиване и др. - все неща, към които днешният напрегнат живот предразполага. 

Виж още: Къде се крие захарта?

За да можем да вземем мерки навреме, е добре да познаваме симптомите, че нивото на кръвната ни захар е тръгнало да надминава допустимата горна граница:

1. Постоянен глад

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. Като резултат тялото не получава енергия и търси храна отново и отново, като в порочен кръг.

2. Постоянна умора

При висока кръвната захар тялото не може да съхранява и да усвоява правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават необходимото им гориво. Всичко това води дотам, че човек често се чувства уморен без причина.

3. Често уриниране

Ако кръвната захар е твърде висока, бъбреците не могат да абсорбират течности. Опитвайки се да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и клетките, организмът разтваря кръвта с вътреклетъчната течност, за да нормализира нивата на глюкоза. Това води до често уриниране. 

Виж още: 4 вредни навика са отговорни за 40% от смъртните случаи у нас

Сухота в устата и постоянна жажда

Сухотата в устата и силната жажда са следствие от сериозната загуба на течности в организма. Хипоталамусът, който оценява нивото на дехидратация и предизвиква жажда, изпраща съответния сигнал към мозъка. Разбира се, не можете да се откажете от поемане на течности, но е по-добре да изберете вода или чай без захар.

4. Загуба на тегло

При високо ниво на глюкоза в кръвта можете да отслабнете за дни, дори ако се храните често и поемате много калории. Няколко са причините за това:

- Загубата на течности поради честото уриниране води до ниско ниво на течността в цялото тяло, което на свой ред довежда до загуба на тегло.

- Ако нивото на инсулина е недостатъчно за метаболизма на глюкозата, тялото преминава в режим на изгаряне на мазнини.

- Голямото количество урина при високо ниво на глюкоза кара тялото да изразходва повече калории. По този начин тялото се опитва да "изхвърли" излишната глюкоза.

5. Инфекциозни заболявания

Инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции могат да се наблюдават както при мъжете, така и при жените. И все пак те най-често се срещат при жени с диабет и високи нива на кръвна захар. Голямото количество захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

6. Суха кожа

Сухата кожа може да бъде свързана с високите нива на кръвната захар, като причините за това може да са няколко:

- Прекомерното уриниране дехидратира организма до такава степен, че кожата започва да изсъхва.

- Проблемите с кожата на краката са признак на атеросклероза - втвърдяване и стесняване на артериите и съпътстващо намаляване на кръвообращението, - заболяване, което често се среща при диабетици.

- Увредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят на баланса между кожата и водата.

7. Затруднена концентрация

Високата кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки, така че мозъкът не получава нужната му енергия. Това оказва неблагоприятно въздействие върху скоростта на мислене и вземане на решения.

Виж още: 10 невероятни неща, които се случват с тялото ти, когато спреш захарта

8. Замъглено зрение

Замъгленото виждане също е резултат от дехидратиращ ефект, дължащ се на висока кръвна захар - той засяга и клетките на окото. Те се деформират и окото губи способността да се фокусира правилно.

9. Бавно зарастване на рани

Това се случва заради увреждания на кръвоносните съдове, причинени от високите нива на кръвна захар. Това води до влошаване на цялото кръвообращение, особено в крайниците, и недостатъчно захранване на тъканите.

10. Импотентност

Високите нива на кръвна захар могат да доведат и до трудности при поддържането на ерекция. Една здравословна ерекция изисква здрави нерви, добър кръвен поток и подходящ баланс на хормоните. Излишъкът на захар в кръвта може да повлияе неблагоприятно на всяка от тези системи.

11. Раздразнителност

Според научно изследване хората с висока захар са по-угрижени, раздразнителни и склонни към депресия. Работата на мозъка зависи от равномернота снабдяване с глюкоза, а резките скокове на нейното ниво влияе отрицателно върху целия процес. Като резултат от това настроението внезапно се влошава.

Източник: brightside.me