На пациентите по-слабо населените области често им се налага да пътуват на дълги разстояния за прегледи, въпреки че сме в челото на класациите по риск от туморни и сърдечни заболявания

Общо 12 области в България не разполагат с кардиолози и онколози, на които пациентите да могат да разчитат. За сметка на това България се нарежда в челната петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, цитирани от в. "Монитор".

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак.

Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница, пък, поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина - два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани.

Във Враца онколог няма. На хората им се налага да взимат през няколко месеца по един-два дни отпуска, за да ходят на химиотерапия в Университетската болница в Плевен.

Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Независимо от това такива специалисти има предимно в университетските центрове, в областни градове са не повече от един-двама, а в градчетата въобще няма такива лекари.

Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове.

Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология.

Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. Нито един детски хематолог няма в Бургас. Там няма специалист по кръвта дори за възрастни. Когато има специфичен случаи, лекарите от Многопрофилната болница изпращат пациентите си директно в столицата.

Например семейство с осеммесечно бебе, страдащо от таласемия (вид анемия), се налага да пътува през три месеца до София, за да изследват детето и да му преливат кръв. Подобно на тях пътуват още десетина други деца от Бургаска област.

Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова бременност, веднага изпраща бременната за хоспитализация в Университетската болница "Майчин дом" в София.

Лекарското ни съсловие застарява, алармираха от Българския лекарски съюз. В Хасково например повече от половината хирурзи и ортопеди са над 60-годишна възраст.

Хората с бъбречни кризи от Гоце Делчев и Пиринско бият път до Университетската болница в Пловдив, тъй като в Благоевград нефролог няма. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст.

Източник: в. "Монитор"