Едва 5% от тях го правят за пари

Всяка година около 12 хил. българи се подлагат тестове с нови медикаменти, като едва 5% от тях го правят за пари, останалите са болни, които се надяват да бъдат излекувани. Това съобщиха от Българската асоциация по клинични проучвания. 

"Болните, включени в клинично проучване, са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво на квалифицирана медицинска помощ. Рисковете са да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции, влошаване на съществуващо или съпътстващо заболяване", коментира пред "Дарик" д-р Борислав Борисов, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по време на семинар, посветен на клиничните изпитвания.

Все пак според него в България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави. По думите му през 2013 г. в страната ни са били извършени около 1000 клинични проучвания, докато във Франция, Великобритания, Германия, те са били над 10 хил. 

В момента се наблюдава увеличаване на тестове на препарати за онкоболни, като за много от тези пациенти това е последен шанс за спасение и съответно са готови да опитат всичко, коментират експерти, цитирани от "Телеграф".

Виж още: Настинка ли е или грип? (инфографика)​

Другите най-чести изпитания у нас са в сферата на гастроентерологията, психиатрията, неврологията.

Всяка година в България се одобряват около 200 нови клинични проучвания, които се извършват в няколко центъра. 

Наред с това нашенци все по-често се опитват да намерят лек за заболяванията си на сайта на Европейската агенция по лекарствата. Там почти всяка седмица се актуализира списъкът с центрове в ЕС, които провеждат клинични изпитания. 

При тях доброволците получават възможността да опитат да се излекуват с иначе много скъпите нови лекарства, но без да им се заплаща за това. 

При хората, които се подлагат на тестове срещу заплащане, хонорарите варират между 50 до 200 лв. на месец. Те участват в т.нар. фаза 1 на изпитанията. Парите там варират в зависимост от броя на посещенията в клиничния център.

Виж още: Здравеопазването - най-важният национален приоритет за българите​

Най-често кандидатите разбират за изпитанията от интернет или в медиите. Преди да бъдат одобрени, те минават обстоен преглед при лекар, който установява дали имат някакви алергии или хронични болести. Друго важно условие е те да не взимат никакви лекарства. 

Най-много са платените тестове на козметика. В момента над 700 души са изразили готовност да се подложат на такива изпитания и са вписани в базата данни на Института за клинични експертизи у нас.

Източник: "Дарик", "Телеграф"