Как да помогнем на очите си да не се претоварват, ако имаме твърде много работа пред компютъра

В днешно време стоенето пред екран заради работа или удоволствие заема все по-голяма част от времето ни. А това малко или много натоварва очите. Чест признак за претоварване в случая са зачервените очи, замъглен поглед, главоболие и др.

Ако не искаме зрението ни да се увреди, трябва да започнем да се грижим за него. Ако не можем да намалим стоенето пред екрана, има и други начини. Специалисти препоръчват да практикувате няколко просто упражнения, служещи като гимнастика за очите, за да се отървете от неприятните усещания.

1. Мигайте често с мигли. Пред монитора не мигаме често с очи, а това вреди на нашето зрение.

2. Задръжте главата в изправено положение и гледайте право пред себе си. Бавно вдигнете поглед към тавана, задръжте го за няколко секунди, после бавно го преместете към пода и също го задръжте. Главата трябва да остане неподвижна.

3. Главата е в изправено положение. Погледнете наляво, а после бавно преместете погледа надясно. Главата е неподвижна - работете само с очи. По време на упражнението наблюдавайте състоянието на мускулите на очните ябълки - те не трябва да се пренапрягат. 

4. Гледайте пред себе си и мислено си представете хоризонтална осморка (или знака за безкрайност) с максимален размер и плавно я опишете с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната посока, а после в другата. След това започнете да мигате по-често.

5. Представете си голям циферблат със златист цвят. Учените смятат, че именно този цвят способства за възстановяването на очите. Правете кръгови движения с очните ябълки, като се стремите да запазите главата неподвижна.

Виж още: Когато ни заболят очите пред компютъра

6. Вземете молив в дясната ръка и я изпънете, като издигнете молива на нивото на очите. Гледайте върха на молива и бавно движете ръката наляво и надясно, като следите предмета с поглед.

7. Приближете се до прозореца и погледнете в далечината, после върха на носа си. Този преход тренира очния мускул. Повторете упражнението няколко пъти.

8. Затворете очи и се опитайте да опишете с тях въображаем кръг, след това хоризонтална осморка, а след това кръст.

9. Няколко пъти силно присвийте очи, а после ги затворете и постойте така 20-30 секунди.

10. На нашите уши се намират огромен брой точки, чрез които може да се въздейства на един или друг орган. По този начин, като стимулираме долната месеста част на ухото, непосредствено влияем на зрението.