Мъжкият часовник винаги е бил символ на класа и стил. Кои обаче са моделите, които са оказали най-голямо влияние в историята (поне на часовникарството)? Сред тях попадат марки като "Омега", "Ролекс", "Картие", "Сейко", "Касио", "Зенит"...

Днес ръчният часовник (освен ако не е iWatch или подобно смарт/умно устройство) изглежда реликва от друга епоха. Защо ви е ръчен часовник, ако гледате колко е часа на мобилния си телефон?

И все пак за определена социална прослойка ръчният часовник си остава един от любимите мъжки играчки, начини за демонстрация на имидж, финансово състояние и обществено положение. Още по-добрата новина напоследък е, че известни жени като Наоми Кембъл и Риана направиха мъжкия часовник и дамски аксесоар.

Часовникарството, което ни се струва отмиращ занаят, не е свят на революции, а на еволюции - промените са настъпвали бавно, а традицията е издигната на пиедестал, отбелязва Си Ен Ен.

За петте века на съществуването на часовниците обаче са се появявали и наистина революционни модели, които са променили хода на историята - било като дизайн или в технологично отношение, или и в двете посоки.

Селекцията, публикувана от Си Ен Ен, е дело на Джак Форстър - управляващ редактор на Hodinkee.com, един от най-влиятелните сайтове на тема "ръчни часовници". Ето 10-те, които според него са дали най-голям принос към традициите и новаторството в бранша.

10. Rolex Submariner

Наричан просто The Sub (от "подводен") този модел ролекс успя да се наложи не просто като механичен часовник за водолази, но и като съвременния спортен часовник. Има изчистен циферблат, прост, но здрав дизайн и изненадващо многофункционален и приятен външен вид.

След пускането му на пазара през 1953-та такъв часовник са носили кои ли не - от Шон Конъри в ролята му на Джеймс Бонд до командоси и водолази на военна служба. И до ден-днешен този модел е предпочитан от всеки, който иска да се покаже като здравеняк от старата школа - или просто ида носи часовник на здравеняк от старата школа.

9. Cartier Tank

Заедно с Rolex Submariner този модел на "Картие" се откроява като един от най-имитираните часовници в света, ако не и най-имитираният. Пуснат е през 1918 г., когато се заговаря, че е вдъхновен от силуета на танк от Първата световна война, погледнат отгоре.

През по-голямата част от съществуването си този модел всъщност е доста рядък и бутиков. От него години наред се произвеждат съвсем малко бройки - често под 100 годишно, а през първата година, 1919-а, "Картие" правят едва шест.

Въпреки че днес може да се намери далеч по-лесно и в течение на времето да са произведени десетки негови вариации, оригиналният модел "Танк" продължава да е един от най-желаните - и влиятелни - часовници в света.

8. Audemars Piguet Royal Oak 

Когато през 1972 г. "Одемар Пике" представят на публиката своя Royal Oak (букв. - "кралски дъб"), той бил всичко, което един луксозен часовник не би трябвало да бъде. Годината била доста стресова за традиционното часовникарство - през 1969-а японците от "Сейко" пускат в продажба първия кварцов часовник, който застрашава столетните основи на тази индустрия в Швейцария.

Тогава се появява Royal Oak. Във време, което определено не е подходящо за радикални иновации, този модел е точно това. Това е първият луксозен часовник от неръждаема стомана.

Интегрираната верижка е съединена "безшевно" с емблематичния осемъглов корпус, а по стоманата има инкрустации, които обикновено се пазят за среброто и платината.

Цената му е като на луксозен часовник, но успехът на неговия дизайн не просто оборва критиците на "Кралския дъб" - и до днес той е пример за революционна иновация и дизайнерски шедьовър.

7. Ulysse Nardin Freak

Преди 15 години на пазара се появи часовник, преобърнал представите за дизайн в този бранш по начин, който никой не си е представял, че е възможен. Даденото му наименование - The Freak (Чудакът), е много остроумно на фона на всички установени стандарти в часовникарския бизнес и сред любителите на часовници като цяло. Той е почти шокиращ часовник: няма стандартен корпус или стрелки, от нов тип е и предавателният механизъм (escapement).

The Freak предизвести новото време на високорисков дизайн и функционалности, като въпреки многото имитации и претенденти да го наследят, той се откроява дори само заради абсолютната си дързост, която превзема часовникарската индустрия.

6. Swatch 

Векове наред основната тенденция в часовникарството е изделията му да бъдат по-евтини, по-надеждни и във все по-големи тиражи. Иронията е, че съвременното производство на луксозни швейцарски часовници дължи доста много на изобретяването на най-евтиния, надежден и масово произвеждан часовник на всички времена - "Суоч".

Още с излизането си през 1983 г. той е достъпен, в ярки цветове, харесван от пръв поглед и привлекателен за колекционерите - и донесе финансовата инжекция, от която отчаяно се нуждаеше западащата швейцарска часовникарска индустрия.

"Суоч" освен това доказа, че часовниците далеч не са нещо, което стремително върви към небитието - светът все още жадува за тях.

5. Seiko Astrоn

Вече споменахме този модел - това е първият кварцов ръчен часовник, който някой е успял да пусне в продажба за широката публика, а технологията променя часовникарството из основи. "Астрон" всъщност не е толкова причина за промяната, колкото неин предвестник.

Ако трябва да сме точни, той не е първият по рода си - когато "Сейко" го пускат за Коледа в Токио през 1969 г., в Швейцария консорциум от фирми за механични часовници вече разполагат с прототип на ръчен кварцов часовник.

"Астрон" обаче за първи път показва показва, че е възможно да се стигне от прототип до масово производство - и подтиква всеки часовникарски бранд в света да осъзнае колко стремително предстои да се промени светът им.

4. Breguet №169 - първият Tourbillon

От всички допълнителни механики, които усложняват часовниковия механизъм, т.нар. компликации, турбийонът (Tourbillon) е може би онова, което е претърпяло най-много иновации през последните години. Едва ли има престижен производител на часовници, който държи на името си, а няма в асортимента си поне един такъв модел ръчен часовник.

И все пак пионерът има значение. Появата му датира от края на XVIII в., когато бил изобретен от Абрахам Бреге -  часовникар, който живеел в изгнание в Женева след бягството си от Париж заради революцията.

Той поставил първия механизъм турбийон в джобен часовник, предназначен за подарък на сина на негов приятел, прочутия английски майстор на хронометри Джон Арнолд, през 1808 г.

Сега този часовник се намира в Британския музей, а с времето вдъхновява толкова имитации, нововъведения и подобрения, че е смятан за най-значимия в историята на науката за измерване на времето.

3. Zenith El Primero Chronograph

Този избор е донякъде противоречив. Защо ли? El Primero е наречен така, защото според своя производител е първи по рода си - първия самонавиващ се часовник от типа "хронограф", т.е. с хронометър. Пуснат е през 1969 г., когато всъщност на пазара излизат и два други такива модела.

Единият е дело на швейцарски консорциум, включващ имена като Breitling и Heuer, а другият - на "Сейко", но оттогава насам тези два "конкурента" са спрени от производство, докато "Зенит" все още прави своя.

Историците продължават спорят кой е бил действително номер 1, но няма съмнение, че това е El Primero, който е и първият механичен часовник, способен да измерва до десети от секундата.

2. Omega DeVille Co-axial 

Представете си, че всички автомобили имат еднакъв двигател. А сега си представете, че този двигател е бил изобретен в Англия в средата на XVIII век.

Това е, в общи линии, часовникарството днес - всеки механичен часовник има механизъм, чрез който се измерва времето (т.нар. escapement), а в практически всеки механичен часовник той спада към т.нар. lever escapement.

Изключението: "Омега", където използват изключително т.нар. co-axial escapement, изобретен от прочутия английски часовникар д-р Джордж Даниелс.

С първия коаксиален ръчен часовник през 1999 г. "Омега" показват на новото поколение производители и колекционери, че традицията не трябва да бъде усмирителна риза и има право да се простира дори в области, които са "табу" за нововъведения.

1. Casio G-Shock

Не е часовник, с чието име на уста би умрял някой върл фен на механичните часовници, но това не го прави по-малко революционен.

G-Shock е изобретен от служител на "Касио" - инж. Кикуо Ибе. Тормозен от мисълта за чупливостта на съществуващите механични и кварцови часовници, той решил да направи истински устойчив часовник.

Поставената цел била: оцеляване при падане от 10 м височина, издържливост на 10 бара (100 м дълбочина) налягане и 10 години живот на батерията. Ибе и скромният му екип се трудили върху този проект в продължение на три години и за да стигнат до успех, конструирали повече от 200 прототипа.

В крайна сметка имало смисъл - а G-Shock е единственият известен на човечеството часовник, чийто прототип е минал през изпитания като изхвърляне от четвъртия етаж през прозореца на мъжката тоалетна.

Днес са налице безброй модели спортни часовници от ултраяка гума или синтетични материали, но прапрадядо им е оригиналният G-Shock DW-5000 от 1983 г.

Ако днес някой, мъж или жена, тръгне по пътя на приключенията, поеме на изследователска експедиция, излезе на бойното поле или започне да се занимава с екстремни спортове, носейки на ръката си часовник - това ще е G-Shock.

Източник: Си Ен Ен