Случвало ли ви се е да помните, че трябва да направите нещо, но никак да не можете да си спомните какво? Понякога споменът се връща, понякога - не

Проблемът е, че ако вашето намерение не влезе в краткосрочната или дългосрочната ви памет, то ще бъде безвъзвратно загубено. Как да избегнем това, нека видим десет прости начина: 

1. Напомняне 

Тази техника ще ви помогне да развиете работната си (краткосрочна) памет. Учени експериментално откриват колко дълго работната памет може да съхранява необходимата информация. "Затихването" се появява след около 18 секунди, след което остава едва около 10% от информацията 

Какво да правите? Проста, но ефективна стратегия е повторението на всеки 15 секунди. По този начин подновявате необходимите данни. 

2. Методът на аналогии с части от тялото 

Този метод се базира на прости асоциации и помага да запомните много и малки подробности. Същността се състои в това, да свързвате всяко сведение с една част от тялото си, създавайки мислена "фотография" на необходимите знания. 

3. Фокус 

Много студенти и ученици са уверени, че музиката или телевизорът не пречат на учението им, но се оказва, че всеки външен шум и мигащи изображения възпрепятстват запаметяването на наистина важна информация. Всъщност, човек не е в състояние да върши няколко неща едновременно. Така че, ако искате да постигнете по-добро запомняне, осигурете си тиха обстановка. 

4. Съгласуван разказ 

Този процес има за цел да ви помогне да запомните неща, които са слабо свързани едно с друго, независимо дали става дума за списък за пазаруване, или дълга серия исторически събития. Измислете си история, в която са включени всички понятия, които искате да запомните. 

Например трябва да купите масло, захар, сода и сладолед? Вашата история може да е такава: "Един ден содата се разхождаше в парка и се подхлъзна на маслото, нарани крака си, но тук на помощ се спусна захарта и заедно те ядоха сладолед." Историята, разбира се, е налудничава, но този метод работи, твърдят учени. 

Единственият недостатък - ако вашият списък е много обширен, историята може да бъде твърде дълга, но нищо не пречи в този случай да излезете с няколко различни "истории". 

5. Ключови думи 

Този трик, използван в училищата в изучаването на чужди езици, ще ви помогне да запомните нова сложна дума или лично име. 

Работи така: трябва да научите новата дума unbelievable (невероятно). От вас се очаква да асоциирате думата със звученето на добре позната ви дума от вашия език. Например "Не-белина". Обвързването "невероятна" и "Не-белина", можете да направите на ключовата фраза: "Невероятно е, че не няма белина".

6. Методът на римската зала 

Принципът на действие е следният: вие мислено се разхождате из стая или улица, която познавате добре, и "поставяте" информацията на определени места, чрез които може да бъде лесно да бъде "намерена". Когато информацията ви трябва, вие мислено преминавате из стаята, докато намерите ориентира, който сте свързали с нея. 

7. Разбивайте информацията на блокове 

Експериментите показват, че сме в състояние да удържим в паметта си до 5-9 знака едновременно. Този метод често се използва от шахматистите и изисква да разбиете големия обем информация на малки блокове от по 5-9 знака. 

8. Метод на възстановяване на околната среда 

Когато дете загуби нещо, майка му му казва да си спомни къде го виждало за последен път. Това явление науката нарича контекстно-зависима памет: върху паметта огромно въздействие има околната среда и ако възстановите условията, в които нещо се е случило, ще можете да възстановите понякога и самото събитие. 

9. Пишете текстове към любимите си песни

Много е трудно да запомните дълги пасажи от текст, но това може да помогне да свържете текста с музика, както при деца в началното училище. Вземете текста, който трябва да запомните, мелодията на която и да е ваша любима песен и "изпейте" правилните думи 

10. Запомнете миризмите 

Миризмата е един от най-мощните инструменти, който ви позволява да си припомните и най-скритите в паметта ви спомени. Това е така, защото носът изпраща информация за миризми почти директно в центъра на паметта, докато другите сигнали трябва да преминат известна обработка. Ползвайте ароматни листове и бележки, а ако сте студент, пишете лекциите си на хартия с аромат на мента - острият й мирис ще ви помогне с лекота да си припомняте записаното.

Източник: profit.bg