Нещата в мисленето, които ни спират по пътя към богатството

Всеки иска да е добре финансово и да може да си позволява да се глези от време на време. В нашия свят дори масово хората се стремят към богатство и то е издигнато като висша ценност. Защо тогава не сме всичко богати? 

При толкова много съвети от различни богаташи как се печели "първия милион", защо не всеки успява да стане успешен предприемач и притежател на огромно състояние? 

Просто е - не става само с четене, трябва и действителна промяна. Пътят към богатството не е цветя и рози и много хора не се решават на стъпките, които биха ги отвели до големите пари, тъй като те ще ги изведат много извън зоната им на комфорт. 

И все пак има ... момента, които ни отдалечават от заветното богатство. Ето кои са те: 

1. Все още мислите за парите от гледната точка на средната класа

Ако продължавате да сте фокусирани върху отношението спестяване към месечна печалба, независимо колко добър продукт или услуга произвеждате, пак ще гледате на парите със страх. Няма да можете да си позволите смели ходове, които да ви донесат големи печалби. Парите са просто ресурс, с който постигаме целите си. При това лесно възобновяем ресурс.

2. Мислите богаташите за мошеници

Наистина Балзак е казал, че зад всяко голямо богатство стои престъпление, но това са думи, изречени много преди появата на интернет и глобалните пазари, в които стартъп може за година да се превърне в сериозна компания с още по-сериозни пазарни дялове. Ако продължавате да гледате с подозрение и недоверие на богатите хора, няма как и те да се отнасят по-различно към вас. А ако искате да правите бизнес с тях, доверието е повече от важно. Освен това е важно да помним, че някои от най-богатите хора на света са едни от най-щедрите дарители за различни каузи.

Виж още: Как се става милионер с малко пари?

3. Мислите парите за "корена на всичко зло"

Този момент в Библията, описващ парите като корена на всичко зло, е подвел много хора. Парите са пари, те представляват ресурс, който може да бъде изразходван по много различни начини. Това е все едно да виним атомите за атомната бомба. Всичко зависи от вас самите, с парите могат да се постигат както неморални неща, така и много добрини. 

4. Плашите се от успеха

Може да звучи странно, но страшно много хора бягат от самата идея за успех. Дълбоко в себе си те са ужасени от идеята за промяната, която ще доведе успеха след себе си. Но това означава да се оставим на страха да ни контролира. Вместо това приемете промяната като нещо положително и като част от израстването ви. 

5. Не смятате, че заслужавате успеха 

Независимо дали се смятате за не достатъчно умни, не достатъчно амбициозни или не достатъчно смели, именно идеята, че не заслужавате успеха, ви спира да го достигнете. Светът е свободен и всеки достатъчно амбициозен, упорит и креативен човек може да достигне до успеха.

6. Търгувате време срещу пари

Повечето хора имат погрешното възприятие, че времето и парите са обвързани. Забравете поговорката, че времето е пари. Парите идват от решенията на проблеми, от новите идеи, които са в полза на другите. Важно е колко време се отделя за работата по тях, но в днешния свят много по-важен е крайният резултат. Излезте от стандартите и започнете да възприемате труда си, продуктите си и услугите си не във времеви рамки, а като цялостен пакет, който се заплаща за решен проблем.

Виж още: Социална мрежа за богаташи​

7. Пазите комфорта си

Човекът е създание, което обича комфорта си, обича границите, които сам си поставя и ги пази зорко. И всяко излизане извън границите го плаши. А успехът изисква да отиваме много отвъд тях. Изисква да положим усилия и да търсим промяната. Веднъж счупим ли този печат на изкуствените граници, ще се чувстваме много по-свободни, създавайки си комфортна зона, която сама търси промените. 

8. Търсите забавления, а не образование

Не образование само в традиционния смисъл, но ученето като цяло. Повечето хора прекарват времето си предимно в търсене на начини за развлечения, вместо да се обогатяват и да търсят развитие. Понякога четенето на не толкова интересна книга може да ви донесе много повече ползи от бира с приятели, филм по телевизията или театрална постановка. Важното е да отделим времето да търсим развитие.

9. Вярвате, че богатство се постига само със здрав труд

По принцип действително упоритият труд често е важен елемент от процеса на забогатяване, но далеч не най-важният. Както вече казахме, състоянието идва не толкова от работата или от времето, колкото от намирането на решения за съществуващи проблеми. Най-доброто и най-практично решение печели. Това е най-рационалният възможен поглед върху целия бизнес и придобиете ли го, ще ви помогне много. 

Виж още: Как пестят богатите​

10. Страхувате се от провал

Няма как да успеете, без да рискувате. Рискът е задължителна част от бизнеса и от успеха, а провалът определено не е толкова страшен. А нали още като малки ни учат, че след всяко падане просто трябва да станем на крака, да се изтупаме от прахта и да продължим. Този урок е приложим до края на живота ни.

Източник: Bulevard.bg / "Бизнес инсайдър"