Финалът на третия сезон бе отличен в седем категории, но СПИН драма за 80-те е тв филмът на годината; "В обувките на Сатаната" събра шест статуетки, а "Модерно семейство" е най-добрият комедиен сериал за пети пореден път

Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман станаха лауреати на тв наградите "Еми" за ролите на Шерлок Холмс и д-р Уотсън, а създателят на минисериала Стивън Мофат - за сценария на епизода с драматичната развръзка на сезон 3. Останалите отличия за "Шерлок" тази година са в техническите категории (операторска работа, монтаж, оригинална музика, звуков монтаж).

Друга поредица с Фрийман стана минисериал на годината - "Фарго", по едноименния филм на братя Коен, спечелил и приза за режисура.

Виж още: Най-добрите US сериали според тв критиката

"Шерлок" обаче изгуби най-големия приз при тв филмите от продукцията на HBO "Обикновено сърце", която проследява първите дни от СПИН епидемията в Ню Йорк в началото на 80-те и борбата на гей активистите и техните симпатизанти да кажат истината на обществото за новата и тайнствена болест.

В тв адаптацията по удостоената с "Тони" пиеса на Лари Крамър участват Джулия Робъртс, Марк Ръфало, Тейлър Кич, Мат Боумър и Джим Парсънс, който получи статуетката, но с друга своя роля - в ситкома "Теория за Големия взрив".

Виж още: Телевизионните отличници със "Златен глобус 2014"

При драматичните сериали с шест статуетки триумфира "В обувките на Сатаната" / Breaking Bad, който приключи миналата есен, когато обра и миналогодишните награди "Еми".

Фотогалерия: Брайън Кранстън в Breaking Bad - от началото до края

Сред лауреатите на шестте му отличия са и главните актьори Арън Пол, Ана Гън и Брайън Кранстън, който спечели четвъртата си статуетка за ролята на Уолтър Уайт в конкуренция с актуалния носител на "Оскар" Матю Макконъхи, номиниран сега за кримисериала на HBO "Истински детектив".

Кранстън и Пол заснеха и подгряващ скеч за церемонията заедно с Джулия Луис-Драйфус. Двамата този път въртят легален бизнес със заложна къща и комедийната актриса отива при тях с една от статуетките си, които сега са общо пет след отличията й за "Зайнфелд", "Новите приключения на старата Кристин" и снощната й трета поредна победа с "Вице".

Популярна някога като сестра Керъл от "Спешно отделение", за която преди 20 години получава първата си награда "Еми" за поддържаща роля и още пет номинации, сега Джулиана Маргулис отново е номер 1 сред водещите актриси в драматичен сериал.

Превъплъщението в адвокатката Алиша Флорик от "Добрата съпруга" й донесе втора статуетка за тази роля.

Ветеранките Джесика Ланг и Кати Бейтс се наредиха сред лауреатите на "Еми 2014" с актьорските си изпълнения в третия сезон на минисериала "Зловеща семейна история" - "Свърталище на вещици".

И двете имат в актива си и "Оскар" - Бейтс за "Мизъри" (1990) по Стивън Кинг, а Ланг дори два, за "Тутси" (1982) и "Синьо небе" (1994). 

Джесика Ланг с новото попълнение в актьорския състав на "Зловеща семейна история" - най-малката жена в света, индийката Джиоти Амге, която се присъединява към екипа за четвъртия сезон, озаглавен Freak Show

Състезанието "Шеметна надпревара" и документалната поредица на "Дискавъри" Deadliest Catch (Смъртоносен улов) са номер 1 при риалити предаванията.

С поддържаща роля в комедийния Mom и като гост-звезда в драматичния Masters of Sex с две статуетки от церемонията си тръгна актрисата Алисън Джани.

"Модерно семейство" е най-добрият комедиен сериал за пета поредна година, с което изравни рекорда на "Фрейжър", а Тай Бърел бе удостоен с "Еми" за поддържаща мъжка роля.

Фотогалерия: Новото семейство на Ал Бънди

Клеър (Джули Боуен), Фил (Тай Бърел) и трите им деца от "Модерно семейство"