Интернет гигантът обяви, че са направил огромна крачка в технологиите за машинно обучение и ще достави тази услуга в Azure.

Облачната платформа Azure е ключов компонент в бъдещата стратегия на "Майкрософт" не само като място за съхранение на информация, но и като среда за работа на софтуера на големите компании, пише Technews.bg.

Машинното обучение обикновено се управлява на локално ниво, като изисква сериозен ресурс от учени и инженери. Поради това, процесът на подготовка и пускане на машинни алгоритми за обучение е скъп. Но "Майкрософт" смята, че е намерила начин да намали значително тези разходи.

Виж още: "Майкрософт" работи усилено по Windows 9

От следващия месец "Майкрософт" ще пусне предварителна версия на облачната услуга Azure Machine Learning, с помощта на която компаниите ще могат да разгръщат решения за прогнозен анализ.

Инструментът е разработван за използване с продукти като Xbox и Bing в продължение на години. Благодарение на дългия цикъл на разработка и вътрешните тестове, "Майкрософт" е съумяла да направи този инструмент за машинно обучение лесен за използване.

Корпорациите ще могат да ползват услугата, за да прогнозират бъдещето с помощта на исторически данни – например, да гарантират спазването на графика на самолетите, като отчитат хиляди комбинации от променливи, които влияят на полетите, и след това направят необходимите промени, за да избегнат задръствания.

Виж още: И "Майкрософт" влизат в бизнеса с тв сериали