Технологичният гигант създава изкуствен интелект, който може да възстановява снимки дори и те да са с много ниска резолюция

Един от големите трикове, които сериали и филми приписват на полицията, е възможността от размазани и пикселизирани изображения да вадят ясен образ. Само с няколко клика на мишката и евентуално малко чакане, всяка снимка може да покаже кристално ясно изображение. Поне по филмите. 

Сега обаче "Гугъл" искат да превърнат това в реалност, пише онлайн изданието CNET.

Екипът "Брейн" (Brain - мозък) на "Гугъл" е използвал специално обучена невронна мрежа, която да може да възстановява снимки дори и те да са с много ниска резолюция. За целта инженерите са използвали снимки на лицата на известни личности. 

Една невронна мрежа работи само с анализирането на пикселите и преценка как да добави още пиксели, за да увеличи резолюцията. Втора невронна мрежа добавя допълнителните детайли в кадъра.

Системите на практика си "представят" какво може би има на кадъра на базата на други подобни снимки. Резултатите все още не стигат за пълно възстановяване и разпознаване на лицето. 

Въпреки това постиженията на изкуствения интелект са впечатляващи. Силно пикселизираните снимки в ляво са кадрите, които невронните мрежи е трябвало да обработят. В средата е крайният резултат, а в дясно - оригиналната снимка преди да бъде пикселизирана.

Ползите от подобна система са много. Освен улесняване на полицията в разследванията, технологията може да се използва за подобряване на качеството на сателитни снимки и др. 

За съжаление, "Гугъл" коментира, че за сега няма планове да доразвива технологията и тя е експериментална с цел да подобрява възможностите на изкуствения интелект.

Източник: CNET