Филмът "Стажанти" с Винс Вон и Оуен Уилсън, който от този петък е по кината, е заснет в сътрудничество с интернет гиганта

Двучасова реклама на "Гугъл" - така някои критици определиха новата комедия с тандема Оуен Уилсън и Винс Вон, които се събират на екран за пореден път след "Ловци на шаферки" (2005).

"Стажанти" е заснет с благословията на интернет гиганта. Посетих "Гугъл" за пръв път заедно с Оуен и те определено харесаха идеята, спомня си Вон, който е и съсценарист на филма.

Партньорството с най-голямата онлайн търсачка било от решаващо значение и за режисьора Шон Леви, който разказва:

"Посетих "Гугъл" няколко пъти. Те ни предоставяха допълнителна информация за сценария, като ни разказваха за културата и работните места в компанията и ни осигуряваха пълен достъп до техния кампус. "Гугъл" ни помогнаха за реализма в сценографията и технологичния жаргон.

Изпратихме снимки от кампуса им на студиото ни в Джорджия, където изкопираха интериора на сградите. Така че всяко нещо във филма е използвано легално с одобрението от "Гугъл". Те знаеха, че филмът е лятна комедия с хаплив и на моменти непочтителен хумор, но имаха желания за съвместна работа и бяха изключително доброжелателни."

Видео: Първата седмица на стажантите в "Гугъл"

Ето още някои любопитни факти за "Гугъл" и участието им в "Стажанти":

- Компанията е основана от Лари Пейдж и Сергей Брин, докато са били докторанти в Станфордския университет, а самият Брин има две епизодични появи във филма.

- "Гугъл" разполагат с над 1 млн. сървъри с данни по целия свят, като всекидневно обработват повече от милиард заявки за търсене и 24 петабайта данни на потребители.

- През 2012 г. Google е вторият най-посещаван сайт в интернет. През май 2011 г., броят на потребителите надхвърля 1 млрд.

- Името Google идва от грешното изписване на думата googol (англ.) - единица със сто нули, която е избрана да символизира способността за търсене сред огромно количество информация.

- В ежегодната класация, изготвяна от сп. "Форчън", на най-добрите компании за работа "Гугъл" се класират на първо място през 2007, 2008 и 2012 г.

- През 2006 г. "Гугъл" наемат само 5000 нови служители (нюглъри) от около 1 млн. кандидати.

- Корпоративната философия на "Гугъл" се основава на принципи като "Може да се печелят пари, без да се прави зло", "Може да бъдеш сериозен, без да си в костюм" и "Работата трябва да бъде предизвикателство и предизвикателството трябва да бъде забавно."

Винс Вон играе тенис на маса сред колегите си от "Гугъл" в комедията "Стажанти", на която е и съсценарист. Наскоро на наградите на "Спайк тв" Guys' Choice (Изборът на момчетата) актьорът бе обявен за Guycon / Икона на силния пол

- Централата на "Гугъл" се нарича Googleplex и разполага с открито игрище за плажен волейбол, боулинг зала, кортове, плувен басейн, зала за скално катерене, игрални зали, скутери, цветни колела и атрактивен офис интериор.

- В кампуса има 25 кафенета, които денонощно, без почивен ден, предлагат безплатна храна на служителите.

- Ако талията ви расте, след като станете служител на "Гугъл", имате безплатен достъп до фитнес залата на място.

- Масажите също са безплатни. В нюйоркския офис предлагат и оформяне на веждите срещу стандартна такса.