Компанията печели по малко над 1 млрд. долара седмично

Американският технологичен гигант "Епъл" счупи рекордите на корпоративната история за най-голяма годишна печалба, след като новите модели iPhone регистрираха продажби от 54,4 млрд. долара за последните 12 месеца, пише британският в. "Телеграф".

Предишният рекорд бе поставен от ExxonMobil през 2008 г., която бе регистрирала печалби от 45,2 млрд. долара. През последното тримесечие "Епъл" е увеличила печалбите си с 31%, главно заради пускането на последните си смартфони iPhone 6S и 6S Plus.

Въпреки това от компанията предупреждават, че е твърде вероятно растежът да се забави значително в предстоящия коледен период. Паралелно с това продажбите на таблета iPad са спаднали с 20% до най-ниските си равнища от 2011 г. насам.

Фирмата прогнозира, че продажбите през настоящото тримесечие ще са за между 75,5 и 77,5 млрд. долара, като това ще е ръст от около процент спрямо резултатите за същия период на миналата година.

Мнозина поставиха под въпрос способността на "Епъл" да поддържа огромния растеж, довел до пазарна оценка от над 750 млрд. долара, на фона на икономическите проблеми в Китай и притесненията, че потребителите там вече не търсят толкова скъпи устройства.

Виж още: Как посреща новите служители в "Епъл"

Анализаторите също предполагат, че умният часовник Apple Watch – първата нова продуктова категория след смъртта на Стив Джобс преди 4 години, е отбелязал бавен старт след пускането си на пазара в началото на 2015 г.

Въпреки това от "Епъл" обявиха, че приходите на компанията са се увеличили с 22%, достигайки 51.5 млрд. долара за последното тримесечие от фискалната година до 26 септември.

Компанията е продала 48 милиона смартфона (увеличение с 22%) през тримесечието, което включва първите два дни за продажбата на новите модели на iPhone. Освен това потребителите на Android преминават на iOS с рекордни темпове.

Виж още: "Епъл" отново изпреварват "Гугъл" като марка номер 1

Приходите на Apple за цялата година са достигнали 233,7 млрд. долара, а годишната печалба е била 53,4 млрд. или малко над 1 млрд. долара седмично.

Източник: "Телеграф"