Интерактивна изложба ни показва как изригват вулканите и как се появява турнадо

Когато бях малък, изключително интересни ми бяха онези книги със забавна физика и химия, в които виждаш как в домашни условия да направиш химичен опит, някакъв фокус, основан на даден физичен закон или просто как да си направиш малки бомбички за Нова година. 

През годините сякаш тази любов към знанието и към науката започна да избледнява, отстъпвайки на компютърните игри, социалните мрежи и риалити форматите. Или поне това беше доскоро. И сега отново има събития, които насърчават любопитството и страстта към наука. 

Точно такова събитие е и пътуващата научна изложба "Феномента", подготвена от специализираната организация Euroscience, която работи с научни къщи и технически университети в Германия. До 8 ноември тя гостува в MegaMall в София.

Интерактивните експонати демонстрират по интересен и завладяващ начин редица редки физични и природни явления. Идеята на авторите на изложбата е проста - чрез изживяване да се предизвика любопитство към науката. И то не само у децата, а и във възрастните също.

Izlozhbata fenomenta tseli da razpali interes kam naukata

Едно от най-положителните неща е възможността да участваш сам. Когато хората разглеждат и докосват експонатите, далеч по-лесно научават същността на самото явление.

Освен това екип от екскурзоводи ще обяснява на гостите на изложбата как се създава торнадото, защо изригват подводните вулкани, как работи центруфугата в пералните ни и още много други явление. 

Екипът е подготвил за гостите на експозицията и много логически задачи, оптически измами, математически закони, както и други любопитни феномени.

Експозицията може да бъде разгледана всеки делничен ден в MegaMall от 10 до 14 часа и от 17 до 19 часа, когато професионални гидове ще представят детайлно експонатите ще отговарят на всички въпроси за необяснимите на пръв поглед феномени. През почивните дни представянето ще се проведе от 11.30 до 20 часа.