Отровният коктейл във въздуха се причинява от трафика, битовото отопление и климата, обяснява пред Би Ти Ви пулмологът д-р Александър Симидчиев

Замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията, взети заедно, коментира в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" пулмологът и председател на сдружение "Въздух за здраве" д-р Александър Симидчиев.

Според цитираните от него данни годишно у нас 8000 души стават жертви на фините прахови частици (ФПЧ).

"В София има две системи за мерене замърсяването на въздуха. Едното е официалната система, която е калибрираните уреди на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - те са много малко на брой. Другата е на Air Sofia, които имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите предимства - едната мери точно, а другата мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете, получаваме истинската картина", обясни експертът.

Той изтъкна, че и двете системи днес са показали замърсяване шест пъти над нормата.

"Източниците на замърсяване в конкретния момент са токсична комбинация от трафик, битово отопление и климат. Когато трите се съчетаят като днес, се получава този ефект, в който ние дишаме една боза в котловината на София, защото няма вятър, който да издуха мръсотията", коментира още лекарят.

Виж още: Кой е виновен за мръсния въздух?

По думите му една печка на твърдо гориво на час гори толкова, колкото пет големи камиона, или 18 автомобила.

Мръсният въздух е изключително вреден за децата, защото техните дробове не са развити напълно, категоричен беше д-р Симидчиев. Той напомни също така, че фините прахови частици не увреждат само белите дробове, а и всички органи в човешкото тяло:

"Те преминават през кръвоносната система - увреждат сърцето, мозъка, бъбреци, панкреас. Няма орган или система, който да не е засегнат от фините прахови частици. Те влизат през белия дроб, той е входна врата. Ако случайно имате здрав ген и белият дроб не се увреди, минава към другите органи и си търси слабото място. Там, където имате слабо място от мама и тате, там ще ви удари."

Би Ти Ви напомнят, че възможностите да се предпазим от фините прахови частици не са много. Въпреки че през деня някои хора използваха медицински маски, те всъщност не предпазват от вредните елементи във въздуха.

Затова специалисти съветват възрастните и децата да слагат шалове по-плътно до носа и устата. Плътно прилепващите специализирани маски също помагат да се защитим от мръсния въздух.

Виж още: Въздухът отново е мръсен. Какво да (не) правим?

Синоптичната прогноза гласи, че и във вторник времето остава мъгливо над по-голямата част от страната. Въведен е предупредителен жълт код за трайни мъгли в Северна България и областите София-град, Перник и Кюстендил. През нощта срещу сряда обаче се очаква появата на северен вятър, който да разгони мъглите.

Междувременно Йорданка Фандъкова обяви, че във вторник, 4 декември, общината отново въвежда "зелен билет" за пътуване с градския транспорт, който струва само 1 лв. и важи за целия ден, по всички линии. Продава се в пунктовете за билети и карти на Центъра за градска мобилност, касите на "Метрополитен", водачите на тролеи, трамваи и автобуси, а също така чрез мобилното приложение http://sofia.mpass.bg.

За да се улесни използването на градския транспорт в София, се разкриват временни буферни паркинги в десните пътни ленти на шест основни булеварда в близост до спирките и метростанциите:
- бул. "Александър Малинов" при метростанция "А.Т.Балан" и "Бизнес парк",
- бул. "България" между "Т. Каблешков" и "Гоце Делчев",
- при метростанция "Дружба" на бул. "Цветан Лазаров" и бул. "Кръстьо Пастухов",
- бул. "Ботевградско шосе" при спирката на трамвай №22,
- на бул. "Царица Йоана" при метростанция "Люлин",
- на бул. "Панчо Владигеров" при метростанция "Сливница" и "Западен парк".

Виж още: Транспортът - целогодишният замърсител на столицата

От Столичната община уверяват, че инспекторатът им продължава проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи и строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверките за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали. 

В първия ден от новата седмица екипите на район "Красна поляна" са проверили 93 семейства, които живеят в общински жилища във Виетнамските общежития, а КАТ-Пътна полиция започна да спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал, напомни Йорданка Фандъкова. През последните седмици Столичният инспекторат и полицейските управления са направили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали: Красна поляна, Овча купел, Подуяне, Кремиковци.

Столичният кмет настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които местната власт налага, нямали нужния ефект.