Космическата сонда на НАСА пътува близо пет години, а мисията й над най-голямата планета в Слънчевата система тепърва започва

Космическата сонда на НАСА "Джуно", изстреляна през 2011 г., се доближи максимално до Юпитер и влезе в орбитата на планетата на 4 юли.

Щом е по такъв повод, нямаме нищо против да прекараме вечерта на националния празник в стая без прозорци, коментираха от екипа на мисията, който проследи финалните маневри в изследователските лаборатории.

Задачата на "Джуно" е да проучи произхода и еволюцията на газовия гигант, който е най-старата планета около Слънцето. Ще се измерват структурата на ядрото, магнитното поле (най-силното в Слънчевата система), количеството вода и амоняк в атмосферата...

Виж още: Юпитер, както не сте го виждали досега

Кадрите, разпространени от Лабораторията за реактивно движение (JPL), показват как Джуно се доближава до планетата с рекордната скорост 58 хил. метра/сек - от 12 юни, когато е на 16 млн. км от нея, до 29 юни, когато стига на по-малко от 5 млн. км.

Виждат се и т.нар. Галилееви спътници: вулканичният Йо, покритата с леден океан Европа, огромният Ганимед и обсипания с кратери Калисто.

Сондата е кръстена на съпругата на древноримския върховен бог Юпитер - Юнона, а мисията за 1,1 млрд. долара не е първата, обикаляща около най-голямата планета в Слънчевата система.

Преди повече от две десетилетия там пристигна "Галилео" и прекара осем години в проучване на планетата и множеството й луни, общо 67.

Наследницата му обаче е оборудвана много по-добре и е космическият апарат на най-голяма дистанция от Слънцето, захранван чрез соларни панели.

На борда има и трима "стопаджии" -  три "Лего" фигурки, изработени специално от алуминий, с височина 4 см: бог Юпитер (със светкавица в ръка), богиня Юнона (с лупа) и Галилео Галилей (с макет на Юпитер и телескоп)

"Джуно" ще извършва наблюденията си близо до повърхността (малко над 4000 км), за да избегне най-наситените участъци от смъртоносните радиационни пояси, заради които електрониката й е скрита в титаниев контейнер.

След 37 обиколки около планетата в продължение на 20 месеца, в началото на 2018 г. мисията й приключва със самоубийствено гмуркане в облаците на Юпитер.