Компаниите трябва да окуражават както жените, така и мъжете да поставят семейството на първо място в живота си, защото това ще допринесе и за по-доброто развитие на бизнеса им.

В своя статия Девон Макдонъл - експерт по продажби и маркетинг, обяснява, че сред задълженията на работодателите в ИТ сектора е да помагат на всички свои служители да достигат до оптималния баланс между семейството и трудовата си дейност.

Повече време за семейството - по-качествена работа

Виж още: Как по-лесно да работите от разстояние, докато обикаляте света

Ако сте основател на фирма или мениджър, на какъвто и да било бизнес, е добре да запомните: "...ако семейството е на първо място, работата не е на второ. Животът се живее едновременно." Това е и светогледът, който Ан-Мари Слотър - бившият директор на отдела по "Политическо планиране" в Държавния департамент на САЩ, представя пред зрителите на TED в своята реч: "Можем ли всички да имаме всичко?". Ако последвате думите ѝ, бихте могли да допринесете за създаването на свят, където професията и семейството са еднакво значими за майки, бащи и работодатели.

Според Слотър мъжете и жените трябва да разполагат с еднакви възможности както за професионалното си развитие, така и за времето, прекарано със семейството. Тя обяснява, че в повечето държави обществото вече е осъзнало и приело, че мястото на жената не е единствено у дома. Но проблемът се състои в масовото разбиране, че единственото задължение на мъжа към семейството е да изкарва прехраната, че високият пост и успешната кариера са мерилото за неговото достойнство. Слотър заявява, че това е напълно погрешно, че грижата и времето за семейството са също толкова важни. Според нея правителствата са тези, които трябва да осигуряват еднакви възможности за това и на двата пола.

Виж още: 9 лесни стъпки към мечтаната концентрация

Норвегия, Швеция, Дания и Холандия подпомагат за отглеждането на всяко едно дете у дома, в детската градина и дори по време на началното училищно обучение. В Норвегия всеки мъж има правото на тримесечен отпуск по бащинство, а хората, които не се възползват от тази възможност, си печелят негативно мнение от страна на работодателите. Правителствата на тези държави инвестират в „човешката инфраструктура“, така както в магистрали и влакове. Същевременно тенденциозно се класират сред първите 15 най-конкурентни икономики в света. Взаимовръзката между семейство и работа е очевидна.

Когато балансът бъде постигнат, когато служителят разполага с достатъчно време за щастливи мигове със семейството си...

1. ... то той работи по-упорито.

Ако компанията ви наема и оценява хора, които поставят семейството си на първо място, то успехът няма да закъснее. Тези служители ще бъдат амбицирани да просперират професионално в името на семейното благополучие. Ще бъдат по-ефективни и защото ще са спокойни и радостни от факта, че някой ги очаква у дома.

2. ... то той е по-лоялен.

Ако не предлагате на служителите си достатъчно време за почивка и гъвкавост в смените, защото се стремите към по-скоростни резултати, то хората ще се изтощят. Следователно или няма да са в състояние да извършват качествено задълженията си, или бързо ще ви напуснат. Проучванията показват, че в обратната ситуация служителите са много по-лоялни към работодателите си, нивата им на стрес са по-ниски, а на менталната им ефективност – високи.

3. ... то той ще се чувства ценен.

Ако демонстрирате на служителите си заинтересованост към живота им извън работното място, това показва загриженост. Те ще се чувстват ценени, следователно и те ще ценят вас, ще бъдат по-мотивирани да довеждат проектите ви до успешен финал. А и както Слотър отбелязва, работата и семейството не са две отделни неща. Така че когато хората не се чувстват притиснати да избират между двете, те биха били спокойни да им се отдадат еднакво силно.

Източник: Bulevard.bg