Един от най-успешните български диригенти разказва пред Bulevard.bg за новите си проекти, за славното българско настояще и за единството между дух и изкуство

Достойни за възхищение са хората, които се стремят да направят света по-добро място. Още по-голямо трябва да е то, когато с труда и таланта си успяват. Такъв пример е маестро Йордан Камджалов - един от най-талантливите български диригенти в момента. Изброяването на успехите му в творчески план е безпредметно и най-малкото би отнело доста време.

На 36 години той вече е спечелил световно признание и е смятан от съвременниците си за безспорно име. Западната критика го определя като "философ сред диригентите" и "магьосник на пулта", а в немската преса го обявяват за "човек епоха". 

Въпреки всичко това Йордан Камджалов продължава да работи за "славното българско настояще" не само чрез творчеството си, а и чрез своята фондация, която дава шанс на млади таланти да покажат какво могат на света.

Паралелно с това маестро Камджалов продължава да лансира нови проекти. Само след седмица той представя поредното издание на "Музикална лаборатория за Човека - България пее". На 16 ноември в аула "Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) му предстои отворена среща със студенти и граждани на тема "Да бъдеш визионер". А в края на месеца започва първият сезон на новия концептуален културен проект Genesis Orchestra. 

За да ни разкаже малко повече за всичко това и за единството между дух и изкуство, потърсихме маестро Йордан Камджалов. 

- Първо и най-просто - какво е да бъдеш диригент? В различни филми и сериали виждаме един строг образ, който ръководи с желязна ръка оркестъра си, или (както е в нашумeлия сериал "Моцарт в джунглата") ексцентрична творческа натура, която не познава граници, но това са само актьорски превъплъщения. Какво за Вас представлява диригентството? 

- Аз самият си задавам този въпрос всеки ден. На първо място диригентът е комуникатор, който катализира условия за мобилизация на колосалната колективна интелигентност на хората срещу него, което е и моята главна цел. Всъщност мечтая да изчезне диригентът. Моя цел е да изчезне и публиката, даже и самият композитор. Стремежът и визията са да станем всички едно, за да проведем фини реалности от света на музиката, които да заживеят във всеки присъстващ.

- Големите успехи много рядко се постигат без жертви. Какво Ви се е наложило да пожертвате досега в името на работата и творчеството?

- Почти всичко… Но това май не е достатъчно, трябва всичко!

Yordan kamdzhalov

- Да си генерален музикален директор и главен диригент на Оперния театър и Филхармоничния оркестър на град Хайделберг безспорно е голяма чест, а Вие бяхте избран да поемете този пост едва на 30 години. Защо обаче решихте да се откажете впоследствие?

- Защото съм бил винаги борец за освобождаване от всякакви форми на статукво, и то най-вече в сферата на изкуството. Ако един артист-орел усети, че в дадена среда широкият размах на крилете не е приоритет и цел, той я напуска. Моите борби са в субинституционалното пространство.

- Къде търсите вдъхновение в моменти на трудност? 

- В свръхчовешкото, природата и Космоса.

- За Вас се знае, че се увличате както по точни науки като математика, физика и астрономия, така и по учения за духа като дъновизма. Как сработва това за вас - комбинацията от точни наука и материята на духа? 

-  Не се увличам по нищо. Има неща, които са завладели живота ми от ранни тийнейджърски години, които не могат да бъдат определяни с етикети, затваряни в учения и ограничавани от религии. Тези форми сме си ги създали ние хората, но не и носителите на това дълбоко познание. И затова човечеството страда от хилядолетия от религиозни разделения и духовен догматизъм. Длъжни сме да призовем себе си към широта, клоняща към безкрайност, в която да могат да се обединят всички хора и живи същества по един естествен начин.

2016 11 04 15 28 52 020001

- Има ли произведение (или произведения), което усещате като изключително близко до себе си? Произведение, което можете да отличите като любимо?

- Любими произведения нямам. Мога да отлича Скрябин - "Поема на екстаза", Вагнер с "Парсифал" и "Тристан и Изолда", както и целия Лист, Брукнер, Малер например. Автори, с които още от младежките си години усещам едно дълбоко сродство заради търсенето на сакралното, на свръхчовешкото, на Вечното.

- Вашата фондация за млади музикални таланти безспорно е нещо значимо. Как обаче един млад и безспорно успял човек решава, че трябва да излезе извън себе си и личното его, и започва да помага на хората от своята страна? 

- По най-естествения начин. Това е нещо, което исках да направя още когато бях в основното училище, много преди да съм имал каквито и да е било успехи и позиции. Не виждам нищо по-нормално от това хората да си помагат.

- В много интервюта досега говорите за огромния български талант и за "славното българско настояще", като давате примери с успехите на българи в математиката, музиката, спорта и т.н. Къде според Вас е причината да не виждаме толкова ясно тези успехи, а все да се обръщаме към миналото, когато търсим поводи за национална гордост?

- Защото сме изгубили вяра в себе си, изгубили сме вяра в ближния, изгубили сме вяра в Бога. Няма как да бъде по друг начин. Ако повярваме както трябва, дори само в едно от тези три неща, тогава нашата реалност ще се промени по най-спонтанния начин.

- На колко души до момента е успяла да помогне фондацията Ви? Виждате ли в стипендиантите си някое ново голямо име, което може да покори света?

- Огромният български талант е безспорен. Не измерваме нашата кауза и дейност в количество и бройки. Не бих искал да назовавам конкретни имена, защото при всяко положение ще направя значими пропуски. Аз лично вярвам във всеки от тях и съм убеден, че редица млади български творци ще оставят своята следа в национален и международен план. Седмият ежегоден конкурс на фондацията вече тече и всички желаещи могат да кандидатстват до март 2017г., на имейл contact@kamdzhalov-foundation.org.

Yordan kamdzhalov dirizhira

- Какво представлява Музикалната лаборатория за човека?

- Музикална лаборатория за Човека е може би най-креативната част от макро-концептуалния културен проект на Фондация "Йордан Камджалов". Възникна колкото спонтанно, толкова и предизвикано от неотложната нужда да бъде възродено едно незапълнено културно пространство, в което има място за още много творци, търсещи всеотдайно и на всяка цена най-високите и най-дълбоките пластове на музикалната чувствителност. Тази неотложност даде на проекта огромен вътрешен тласък и Музикална лаборатория за Човека вече се състои от три формата.

Следващите възможности да бъдат видени на живо са: "Музикална лаборатория за Човека" - "България пее", отворен за участие за абсолютно всички на 12 ноември от 18,00 ч. в Независим театър, "Музикална лаборатория за Човека" - елитен камерен състав на 13 ноември от 18,00 ч. в "Квадрат 500" под формата на иновативния формат "открити репетиции" и съставът на "Музикална лаборатория за Човека" - хоров формат, представляващ разширена гражданска селекция, който ще изпълни покъртителния Реквием на Моцарт през март 2017 г. в София, Варна и Пловдив

- Какви са проектите, по които работите в момента? 

- Както винаги, се движат много проекти и идеи паралелно, но най-актуалният и голям, в който влагаме особено много време и енергия, е откриването на първия сезон на новия концептуален културен проект Genesis Orchestra, създаден да дава нови импулси в културното пространство, който бях поканен да създам и поведа като артистичен директор и диригент, обединяващ доказани инструменталисти, идващи от десетки точки на страната и света.

Откриването на сезона ще се осъществи с двоен концерт в София и Мюнхен на 26 ноември и 28 ноември. Искам да поканя всички най-сърдечно на тези културни събития, които очакваме да бъдат вълнуващи и запомнящи се.
3 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Тината

    Пич!!

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

    Един истински Визионер , който обединява а не разединява

  3. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Toto

    Един успял млад българин, пример за всички, как човек трябва да бъде широко скроен..Браво, успех и само нагоре!