Безплатно образование на световно ниво - тази амбициозна, но и благородна цел си е поставила Khan Academy България.

Bulevard.bg гостува на Иван Господинов, който от юли 2011 е посредник на Khan Academy в България и отговаря за организирането на доброволческата инициатива и контактите на местно ниво. 

- Иван, каква е мисията на Khan Academy? За какво се борите? Каква е вашата философия?

- Накратко: Развитието на технологиите и медиите вече ни позволява с невероятна ефективност и изключително евтино да разпространяваме безплатно образованието от световно равнище до всяка точка на планетата. Нашата задача е в близките няколко години тази тенденция да не се забави или да остане криворазбрана в България. 

- Вашето мото гласи: "Безплатно качествено образование за всекиго в България". Не е ли точно обратното, защото сме чували, че доброто образование струва много пари?

- В действителност в момента е обратното, но ние се борим това да се промени на два фронта - на образователната система и на самоподготовката.

Първо: използването на софтуер за известна част от учебния процес значително ще понижи цената за поддържане на образователната система. От една страна, защото учителят за по-малко време ще върши повече и по-добра работа, а от друга - голяма част от бюрокрацията и обработката на данни ще се автоматизират напълно. Освен това училищата или МОН не трябва да плащат и стотинка за нашите материали.

Второ: Макар да не е заместител на частните уроци, Khan Academy ще повиши тяхното качество, защото е безплатна алтернатива и освен това ще предостави възможност за по-добра самоподготовка на домакинства, които не могат да си позволят частен учител. Това включва и домове за деца, затвори и други институции, които ще могат да ползват тези ресурси за собствените си образователни цели.

Най-доброто образование винаги ще струва пари, но и нашият фокус не са най-добрите ученици. Ние искаме да затворим пропастта между тях и най-ощетените ученици.

- Как всъщност човек използва Khan Academy?

Може да се изненадате, ако ви кажа, че Академията тайничко е инструмент най-вече за учители и родители. Тя се разработва така, че да е полезна за управляване на образователния процес. Това се случва чрез създаването на цели класове, определяне на задания за всеки ученик или клас и получаване на цялата информация: колко задачи са решени, кои задачи, къде се затруднява, усъвършенстван ли е материалът, в коя секунда е бил спрян някой урок, защото ученикът е имал проблеми с разбирането и т.н.

Тази и много друга информация се извлича и представя на учителя и ученика под формата на графики и статистики. Тогава учителят знае как най-ефективно да обърне внимание на даден ученик или група от ученици и не се налага да преподава "на няколко скорости", а ученикът е наясно със собственото си развитие и не учи "на сляпо", защото той също получава обратна връзка в образователния си профил.

- Безплатно качествено образование работи отлично на Запад. Трудно ли се прокарва тази идея в България? Досега какви конкретни стъпки са направени за реализацията й?

- Трудно се прокарва само защото звучи неестествено и недоверчиво. За жалост в момента в България се плаща за подобни услуги, които са безплатни в развития свят. 

Да, изработката на образователни платформи е ресурсоемка, затова и ние сме наистина привилегировани да можем да преведем на родния си език продукти, които се създават на Запад със средствата и капацитета на "Майкрософт", "Гугъл" и множество образователни фондации, и просто да ги разпространяваме безвъзмездно на български език. Без реклами, без специални платени услуги, без лицензи.

- Вратите ви отворени ли са за хора с ниско образование или за такива, които са напълно неграмотни? 

- Разбира се, уроците на Khan Academy не са елитарни; те винаги се правят с едно наум, че ученикът може да има дълбоки пропуски в образованието си, които му пречат да продължи да учи автентично. Нещо повече! Първият тест в Академията е за самооценка. 

След него платформата ще ви направи образователен профил и ще идентифицира всичките ви образователни пропуски, както и ще ви даде отправна точка. Това е всъщност иновацията в образованието в момента, а не видео уроците. 

Софтуерът използва вашата потребителска информация, за да ви напътства, така както "Гугъл" ви помага да търсите в интернет. 

Иван Господинов завършва бакалавърска степен по "Философия и социални науки" в Лайпциг, Германия през 2013 г. Сферата на неговите интереси обхваща най-вече философия на образованието. От тази учебна година е учител по програмата "Заедно в час".

- Khan Academy е изградена върху доброволческото начало. Лесно ли се намират такива ентусиасти в нашата страна? Какви хора са готови да работят безрезервно за вашата кауза?

- Лесно се намират, но трудно се задържат. 

Основният проблем е с виждането на резултата от свършената работа и времето, което човек намира за доброволчество. Аз лично не си правя илюзии, че за по-малко от две години ще берем най-сладките плодове на хвърления за този проект труд. 

Другият проблем е може би разбирането на мащаба и потенциала на този проект. Ние буквално внасяме най-доброто от западното образование в България и го предлагаме безплатно. 

А доброволци имаме от цял свят. Преобладаващата част са родители, които ги е грижа за бъдещето на децата им; другата голяма група са млади хора с интерес към технологиите. 

- За да стана доброволец при вас, на какви условия трябва да отговарям? В момента с колко доброволци работите и в какво се състои тяхната работа?

- Нужно е да знаете английски или някой от останалите 50 езика, на които се превежда Khan Academy, ако искате да се включите в преводите. Ако искате да сте редактор, трябва да ви бива с терминологията и българския език. 

За дублиране са нужни малко тренировки с гласа и освен това всеки доброволец може да се включи директно в организацията. Екипът ни е напълно отворен и нямаме йерархия. Активни доброволци в момента имаме около 50, но в проекта са вземали участие през годините над 350 човека.

- Какви нови знания, различни от наученото в училище или в университета, може да получи човек с Khan Academy?

- Хубавото в Khan Academy е, че човек не просто вижда учебния материал подреден по класове, а в логическа подредба и последователност. Има неща по математика например, които не се учат в българското училище, но са вмъкнати между уроците, защото са важни за по-дълбокото разбиране на математиката. 

Имаме теми по история на изкуството, програмиране, роботика или икономика. 

В момента Академията работи върху подготовката за различни изпити като SAT, MCAT или GMAT например. 

Една от причините да вярваме в този проект е това, че световни лидери в образованието го признават и предлагат уроците си безвъзмездно за Khan Academy. 

Няма образователен сайт в световен мащаб, чието съдържание да се разраства с такива мащаби и с такива темпове. Фактът, че от нас се иска единствено да го преведем, е главозамайващ. 

Последната среща на Khan Academy.

- Колко далеч целите да стигнете?

- Целим се твърде високо. Искаме да приложим този модел за превод на качествени и безплатни образователни платформи и към други продукти като Duolingo за учене на езици например или като лекциите от TED-Ed, както и определени курсове от платформи като Coursera за допълнителна квалификация на самите учители. 

Искаме чрез премахване на езиковата бариера да направим достъпни най-добрите образователни ресурси в интернет и да ги използваме усилено с ученици от ощетени социални среди, както и чрез премахването на финансовата бариера да предоставим нашите ресурси на всички останали организации в сферата на образованието.

Дълъг път ни чака, така че пожелайте ни успех или дайте едно рамо!
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook