Шоуто в почивката между полувремената на 56-ия финален мач в шампионата на НФЛ събра на стадиона рап легенди, които заложиха на носталгията към най-големите им хитове

Няколко от най-големите имена на американската хип-хоп сцена от края на XX век насам се завърнаха за общ гиг в почивката между полувремената на 56-ия Супербоул.

Легендарните Доктор Дре, Снуп Дог и Еминем плюс сравнително по-новата звезда Кендрик Ламар и единствената дама сред тях - певицата Мери Джей Блайдж (откритие на друго емблематично име в жанра - Пъф Деди, или както сега му е името), анонсираха съвместното си изпълнение още в началото на годината в трейлър под заглавие The Call.

Негов режисьор беше Ф. Гари Грей, заснел филми като "Мъже в черно 4: Глобална заплаха", "Бързи и яростни 8" и "Директно от Комптън", но и множество видеоклипове на черни изпълнители.

На стадиона в Ингълуд, щата Калифорния, към петте звезди от клипа се присъединиха двама не по-малко именити рапъри: Андерсън .Паак, който миналата година сформира с Бруно Марс дуото "Силк соник", и позабравеният Фифти сент.

За "кралицата на хип-хоп соула" Мери Джей Блайдж, която бе на върха на популярността си в края на 90-те и началото на новия век, това бе завръщане и на Супербоула. През 2001-ва тя бе сред "Царете на рок и поп музиката" заедно с "Аеросмит" и "Ен Синк", Бритни Спиърс и рапъра Нели, а сега изпълни две песни от онзи период: Family Affair и No More Drama.

Тазгодишното шоу събра пред телевизорите в САЩ над 103 млн. зрители, а музикални журналисти го определиха като "урок по история на рапа от Източното крайбрежие", подчертавайки, че носталгията в подборката от песни е завладяла най-вече зрителите от поколенията Х и Y (т.нар. "милениали", кръстени така на новото хилядолетие). 

На сцената, оформена като квартална улица, прозвучаха 10 парчета. Д-р Дре и Снуп откриха с хита си The Next Episode и California Love, изпято в оригинал от покойния Тупак. Фифти сент запя In da Club с главата надолу, после се включи Мери Джей Блайдж, Кендрик Ламар пое щафетата с почит към Дре и три парчета: M.A.A.D City, Alright и Forgot About Dre, когато се присъедини Еминем.

Кулминацията беше отличената с "Оскар" Lose Yourself на Еминем, когато зад барабаните застана и Андерсън .Паак, а накрая всички завършиха със Still D.R.E.

Колкото до резултата от мача, който вълнува основно феновете на американския футбол - "Лос Анджелис рамс" (Овните) надделяха над "Синсинати бенгалс" (Бенгалските тигри) с 23:20, като станаха едва вторият отбор в историята, след миналогодишния победител, който печели титлата в Националната футболна лига (НФЛ) на собствен терен.