Вокалистката, която пишеше и всички текстове за песните на ирландската рокгрупа, популярна през 90-те, почина внезапно на 46-годишна възраст

Вокалистката на ирландската рокгрупа "Кранберис", популярна през 90-те, почина внезапно на 46-годишна възраст в Лондон.

Долорес О'Риърдън, която била в британската столица за звукозаписна сесия, е открита мъртва в хотелската си стая в понеделник сутринта.

Миналата година музикантите от Лимерик издадоха своя седми студиен албум Something Else, съдържащ акустични версии на най-големите им хитове, но се принудиха да прекратят турнето заради здравословните проблеми на певицата, които произтичали от гърба й. По Коледа обаче се появиха надежди, че тя може да се завърне на сцената.

През 2014 г. дългогодишният й брак, от който имаше три деца, приключи с развод, а година по-късно беше диагностицирана и с биполярно разстройство.

Ирландският президент Майкъл Хигинс определи смъртта й като "огромна загуба" и коментира, че нейната работа с "Кранберис" е оказала огромно влияние върху рок и поп музиката не само в Ирландия, но и по целия свят.

Тримата й колеги -  Ноел Хоган (китара), Майк Хоган (баскитара) и Ферган Лоулър (ударни) -  разпространиха съобщение, в което изтъкват  "изключителния й талант" и "привилегията да бъдат част от нейния живот още от 1989 г.", когато тя се присъединява към групата като тийнейджърка.

С алтернативната вълна в началото на 90-те, когато нашумяха рокгрупите с певици (Hole с Кортни Лав, No Doubt с Гуен Стефани, The Garbage с Шърли Менсън), The Cranberries пробиха още с дебютния си албум Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993).

Долорес беше автор на всичките им текстове, а тяхната музикална емблема си остана Zombie, която през 1995 г. печели Европейската музикална награда на MTV за най-добра песен. Тя е посветена на мрачен епизод от конфликта в Северна Ирландия, а клипът е заснет в Белфаст от прочутия Сам Бейър, екранизирал и Smells Like Teen Spirit на "Нирвана".

Феновете им обаче помнят и други техни хитови сингли като дебютните Linger и Dreams, Ode to My Family от втория им албум No Need to Argue (1994), When You're Gone от To the Faithful Departed (1996), Promises и Animal Instinct от Bury the Hatchet (1999).