Журналистката, която вече е депутат от лявата опозиция, пусна в интернет разследването си за оградата по южната ни граница, заради което влезе в задочен спор с вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Журналистката Елена Йончева, която вече е депутат от левицата и говорителка на парламентарната група "БСП за България", засне късометражен филм за оградата по южната ни граница.

"Фактите в "Граница" са в интерес на България. Обявявам и гражданска платформа за сигнали за корупция", анонсира тя на премиерата в НДК и допълни: "Надявам се наистина от това да излезе нещо сериозно и тази държава да тръгне напред."

По думите й изнесените факти са в интерес на сигурността на България.

Във филма си тя прави сравнение между цената на българското съоръжение и оградата по гръцко-турската граница. Според разкритията й един метър ограда е струвала на българския данъкоплатец 500 евро, а на гръцкия - 250. Освен това в Хасковска област, където е нейният избирателен район, едва 10 км от 33-километровото съоръжение са двуредови.

Йончева имала шанса да снима преминаващи на територията ни мигранти, които прескачат от турската страна със стълба, както и множество участъци от съоръжението, прорязани с ножица, откъдето идващите мигранти преминават безпрепятствено и след това прикриват дупките с четки за зъби, клони и др.

Изненадващи гости на премиерата бяха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов, който коментира във "Фейсбук", задавайки и няколко въпроса:

"За мен доста комичен беше кадърът, заснет недалеч от Малко Търново, с огромната яма под висящия във въздуха участък на оградата и Вие в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата радост и възторг когато, напук на Вашите твърдения, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична цялост и показваща своята здравина и устойчивост.

Известно ли Ви е, че няма преграда пред водната стихия, особено в силно насечения планински терен на Странджа? Валежите, паднали в района на Сливарово и подкопали граничната ограда на няколко места, бяха с количества над 315 литра на кв. м!

За Ваше сведение, дъждовете в Германия на 30 май 2016 г. бяха около 170 литра на кв. м, взеха пет жертви и отнесоха магистрали (виж снимката). При 315 литра/кв. м българската ограда остана цяла, а при двойно по-слаб порой в Бавария цели пътища бяха унищожени."

1. Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече  че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.

2. Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба. Може би, в тази връзка, бихте предложили подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета от оградата?

3. Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?

4. Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км, а 235,661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?

5. Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?

И ако отговорът Ви на горните въпроси е "Не", считайте се за скъсана на фаза "листовки" в изпита за начинаещи обективни журналисти.

"Съгласен съм с Вас, че почти всички групи мигранти преминават през територията на страната със съдействието на гранични полицаи. Лично аз съм подал два случая за такива служители, по които са приложени ефективни мерки. Единият от тях беше за граничен полицай от Средец, в чийто двор за по-малко от година се появиха над 30 автомобила, използвани за трафик на бежанци. До момента се водят разследвания и са осъдени над 80 човека от Гранична полиция. Сумите са големи и изкушението е голямо", признава все пак Валери Симеонов.

По думите му обаче страната ни е останала най-малко засегната от бежанския поток, благодарение точно на оградата и действията на полиция и армия.

Въпреки дадените отговори на въпросите му, които той отново коментира във "Фейсбук", вицепремиерът и лидер на НФСБ обвини Йончева в манипулация:

На първия въпрос: Признавате, че дете с клещи не може да разреже оградата – това е по-скоро Ваша неуместна алегория.

На втория въпрос: Благодаря, че признавате, че отговорът е "Да" – всяка ограда може да бъде преодоляна със стълба.

Благодаря и за признанието, че изнесената информация за гръцката ограда за цена от 250 евро (500 лева) е без обслужващ път. При това в равнинен терен!

За сравнение, цената на метър българска ограда е от 750 до 800 лева, включително обслужващия път, включително подвеждащи пътища в силно насечен планински терен, където първо е необходимо да се изсича, сортира и изнася девствена гора.

Не получих отговор откъде разполагате с достоверна информация за цената на гръцката ограда.

Трети въпрос: Макар че го признавате, не е коректно внушението, че преминаването от двуредова към едноредова ограда, продиктувано от желанието да бъде преградена границата, макар с един ред, поради засиления бежански поток през 2015 г., е извършено с корупционно намерение и без съгласуване с възложителя!

Четвърти въпрос: Признавате, че реалната дължина на защитното съоръжение е 235,661 км., а не както твърдите във филма – 200 км. Преди да изнесете тази информация, добре е да съберете надеждни факти, а не да цитирате народни представители, които не са детайлно запознати нито с дължината, нито с разходите по изграждането. Бъдете точна, тъй като от тази дължина се определя и цената на линеен метър.

Дори в отговора си изнасяте невярна информация, че цената е около 1000 лв. на л. м. Истината е, че тя варира между 750 и 800 лв. на л.м.

Пети въпрос: От отговора Ви не става ясно познавате ли човека, управлявал джипа, в който сте се возила – нито дума дали това е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по събрана оперативна информация за трафик през граница след проверка на полиграф. За мен отговорът Ви е потвърждение на горното. Ще Ви бъда благодарен и ще Ви съдействам за разобличаване на покровители на бежански канали от високите етажи на властта. При гарантиране анонимността на източника, лично аз ще подпиша сигнала за проверка на корупционни схеми!

В заключение, във филма можеше да кажете две думи за резултатите от проверката на АДФИ по сигнал за съоръжението, които не констатираха нередности по качеството и стойността!

И спрете да внушавате, че някой търгува с нашата национална сигурност. Ако имате факти, го докажете.

Другото се нарича манипулация!

Депутатката от "БСП за България" влезе в полемика и с друг от вицепремиерите - военния министър Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и коалиционен партньор на Симеонов в Патриотичния фронт. Тя му отговори задочно отново чрез "Фейсбук", където написа:

Днес в национален ефир препоръчахте, вместо да снимам нелегалните мигранти, преминаващи зелена граница, да "им бия два шамара".

Трябва да споделя, че съм дълбоко смутена от вашия съвет.

Филмът представя факти за корупция, за търговия с националната сигурност на страната ни, за участието на гранична полиция в трафика, за покровителството на каналите от висшите етажи на властта. Вместо отговор, обяснение, разследване за тези изнесени факти, вие препоръчвате "да бия два шамара" на бежанците.

Какво бихте препоръчали на журналиста от Би Би Си, който констатира следното:

"Тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз. Пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, то е често улеснено от българската гранична полиция." (2.08.2017 г.)

Всeки ден в страната ни преминават големи групи от нелегални мигранти. Но вие би трябвало да знаетe това. Обществото ни получава информация само когато граждани подадат сигнал за мигранти, забелязани в товарен влак или когато бусове с тях катастрофират по българските пътища.

Лицата, които преминавават незаконно възпиращото съоръжение и на които вие препоръчахте да им се бият шамари, често са жертва на същата тази система от каналджии, покровителствани от властта.