Акцията им е за втори път, сега по повод 24 май, и тази година беше последвана и от служители на американското посолство у нас

Миналата година полските дипломати у нас рецитираха стихотворението от Христо Ботев "Хаджи Димитър" в навечерието на Трети март. Новата им акция, с която поздравяват българите, е по случай 24 май.

В разпространеното клипче служители от посолството на Република Полша в София, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите към мисията четат заедно със семействата си откъси от произведения на класици на българската литература.

Първи е посланик Кшищоф Краевски с Химна на братята Кирил и Методий от Стоян Михайловски. Той, колегите му и техните роднини са облечени в традиционни български народни носии: северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска.

24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители - светите братя Кирил и Методий, чиято мисионерска дейност в края на ІХ в. има голямо значение за възникването и развитието на славянската писменост, напомнят от Полския институт.

За да демонстрират своето уважение и признание пред нашата история, от американското посолство у нас, начело с посланик Ерик Рубин, също поздравиха българите с 24 май. Клипът с тяхната рецитация на "Върви, народе възродени" е заснет в сътрудничество със сдружение "Азбукари" и Нова телевизия.