Сред най-големите му хитове, оказали влияние върху "Бийтълс", "Ролинг стоунс" и редица други рокгрупи, които си спомнят за него днес, са Roll Over Beethoven (1956), Rock and Roll Music (1957) и Johnny B. Goode (1958), както и онова парче от "Криминале"

Чък Бери почина в родния си щат Мисури точно пет месеца след като навърши 90. Пионерът на рокмузиката се прочува в средата на ХХ век с хитове като "Maybellene" (1955), Roll Over Beethoven (1956), Rock and Roll Music (1957) и Johnny B. Goode (1958), която става единственото рокпарче, включено в златната плоча на космическата сонда "Вояджър", където лети и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин".

Песните му влизат и в репертоара на множество други изпълнители и групи - от "Бийтълс" до "Подуене блус бенд"...

Той налага китарния стил в рокмузиката, а Джон Ленън изтъква и достойнствата на текстовете му: "Чък Бери е сред най-великите поети на всички времена, автор на рок поезия. През 50-те, когато се пееше за глупости, той пишеше социално-ангажирани стихове, който бяха майсторски изпипани по отношение на метриката. Дължим му много."

Името му е синоним на рока, казва покойният "бийтъл" в друго интервю, а китаристът на Guns N' Roses Слаш е категоричен: "Той беше безспорният Крал на рока".

"Ролинг стоунс" също излязоха с изявление в негова памет, припомняйки, че той не е бил само блестящ китарист, певец и изпълнител, а и, на първо място, автор на песни. Мик Джагър му благодари за парчетата, които са ги вдъхновявали, а китаристът Кийт Ричард, който организира юбилейния концерт за 60-годишнината на Бери, коментира:

"Не знам дори дали Чък осъзнава какво е сторил. Мисля, че не. През грамофонната игла от неговите плочи струеше страхотен звук, страхотен ритъм, толкова всеобхватен - тогава разбрах с какво искам да се занимавам... Една от ярките светлини в живота ми угасkа."


Неотдавна той анонсира, че е подготвил нов студиен албум, първи от 1979-а насам, с участието на децата му - и посветен на съпругата му Тоди, с която имат 68-годишен брак.

Единственият му номер 1 сингъл в американската класация обаче е кавър на чуждо парче - хумористичната и двусмислена My Ding-A-Ling, която Бери издава през 1972 г. и изпълнява на живо с помощта на публиката.

You Never Can Tell, известна още като C'est La Vie или Teenage Wedding, е написана по време на затворническия му престой в началото на 60-те, когато е осъден на три години заради афера с 14-годишна сервитьорка в нарушение на т.нар. Mann Act.

Десетилетия по-късно Куентин Тарантино я включва в саундтрака на "Криминале" и озвучава с нея танца на Ума Търман и Джон Траволта.