Пингвините от документалния филм на Люк Жаке, който удиви света през 2005 г., се завръщат на екран в продължението "Императорът", по кината от 7 април след участие в програмата на София филм фест 2017

Френският режисьор Люк Жаке засне продължение на култовия си филм от 2005 г. "Походът на императорите", посветен на императорските пингвини.

Първата му лента за обитателите на Южния полюс спечели "Оскар" в документалната категория, приходите надхвърлиха 125 млн. долара, а англоезичната версия беше озвучена от Морган Фрийман.

Миналата зима френският екип отново снима на Антарктида, като този път включва уникални кадри от недрата на океана, заснети с оборудвана за целта подводница, както и безкрайно красиви пейзажи, уловени отвисоко с помощта на дрон.

Виж още: Най-добрите места да срещнеш пингвини

Сюжетът звучи като игрална версия на анимацията "Весели крачета": млад пингвин пред прага на първото си пътуване е подтикнат от мистериозен зов да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента.

Негов другар в пътешествието е опитен възрастен пингвин (на 45 години!), а образът му предизвиква спомени, съмнения и страхове, които вероятно са част от познатия път на всички поколения пингвини - към единствената възлюбена, към инстинкта за създаване на поколение, към зова на природата...

В интервю Жаке разказва, че се запознал с най-големия вид пингвини (Aptenodytes forsteri) съвсем случайно, едва 24-годишен, когато бил кандидат-учен и откликнал на обява за "безстрашен биолог, готов да прекара 14 месеца на края на света".

Задачата била да снима императорските пингвини в Антарктида, но нямал никакъв опит като фотограф, затова преминал бърз инструктаж за работа с кинокамера - и така близо четвърт век, до днес, на прага на 50-те, които навършва през декември.

Със студа обаче е свикнал, тъй като е роден в планински район и кара ски от 3-годишен. През 2015 г.предишният му филм "Антарктика: Лед и небе" закрива кинофестивала в Кан, а на голям екран у нас сме гледали и "Лисицата и детето" (2007).

"Императорът" (L'empereur) беше включен в програмата на 21-вия София филм фест, с галапрожекция в зала 1 на НДК на 19 март от 17 ч. под мотото "Природата говори", а по кината е от 7 април.