В интервюто си пред Бойко Василев премиерът в оставка пожела на новоизбрания президент Радев да успее и отговорността да не го смаже

Само за две години във всяка сфера ГЕРБ се постара да има по-голямо финансиране, повече реформи и да са по-добри, отколкото са били, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в студиото на "Панорама" по БНТ:

"Българите ни разбират, просто искат да става по-бързо, защото 25 години те очакваха. Едно е да обещаваш, да даваш предварително, без да си обезпечил, без да ги има парите. Така, както предишното правителство даде 250 млн. лева - увеличи заплатите на полицаите, само че без да ги има парите. Ние и тях намерихме, и тях изплатихме. Когато правиш нещо, е хубаво да го финансираш, да го подредиш и ако следващите искат да го продължат, да го продължат."

"Никога не нападам пръв и мисля, че с него до този момент сме имали много добри отношения. Не съм участвал в предизборната кампания, имам само едно участие с Цецка Цачева, бях отишъл в телевизията", така коментира той бъдещите си отношения с новоизбрания президент Румен Радев, който встъпва в длъжност другата седмица - и допълни, че поведението трябва да бъде институционално.

Борисов подчерта, че президентът Радев е победил честно и има огромна отговорност:

"Командвал е ВВС, след десетина дена ние, българите, ще дадем цялата държава, всички решения само на един човек, на него - за месеци наред. Без парламент, без никой, който да го напътства, дори и в лицето на г-жа Нинова. Само му стискам палци и най-добронамерено му пожелавам не само да успее, а тази отговорност да не го смаже."

Отвосно мажоритарните избори и референдума Борисов коментира, че въпросът е можел да бъде решен още в парламента. Според него обаче е изключително грешно и популистко партийната субсидия да е 1 лев, защото така политическите партии ще отидат при олигарсите и при хората с пари - и те ще диктуват политиката.

"Знам, че след две години, ако сега го промениме, народът сам ще разбере. Политическите партии, за да не са зависими, трябва да имат средства, за да поддържат офиси, предизборни кампании, медии, плакати.

Схемата с дарения прави зависимост. Като дарят, след това ще си искат парите във вид на услуги. Не Слави Трифонов, 2,5 млн. души казаха това. Тези 2,5 млн. са повече от хората, гласували за Румен Радев. Това означава, ако не признаваме референдума, да кажем: и той не е президент тогава."

Премиерът в оставка коментира и въпроса с разследванията, започнали срещу неговите кадри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, като беше категоричен:

"Заставам винаги на страната на правдата. Всички искахме да говорим и да проверяват, да повдигат обвинения, прокурорите това правят. Съдът ще прецени кой е виновен и кой не. Бил съм им шеф, министърът пряко и единствено отговаря за своето министерство. Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да го изпълни. Затова винаги съм им казвал - мислете, работете с акъла си, защото идва Видовден и трябва да се отговаря за това, което сме правили."

На въпроса дали ще заеме позицията на президента Росен Плевнелиев, който в последното си интервю атакува Русия и Владимир Путин, Борисов отговори:

"Имаме голяма разлика в позицията и в постовете и на държавния глава, и на парламента, и на изпълнителната власт. Когато се срещах с туристическия бранш, всичките казаха - това, че се затвори пазарът за руски туристи, се отрази пряко на икономиката, на приходите, на работните места, на всичко останало, заводите ни спряха дори. С една дума, има хора, които да говорят, да дават оценки...

Моята работа винаги е била прагматична. Например имаме ли нужда от руски газ? Да, имаме нужда. Не считам, че Турция е най-стабилната държава в момента. Така че, интересът за газов хъб на Балканите съществува в лицето на Путин, това стана ясно, когато разговарях с него.

Второ - беше ли нужда да си разплатим бакиите за "Белене"? Ние без руснаците не можем да продаваме реакторите, не можем нищо да ги правим, благодарен съм на президента Путин, че той прояви воля."