"Жестокая любовь" на родения в България руски поппевец напомня френска песен, чийто автор беше задържан в Москва по обвинение, че опитвал да изнудва Филип за 1 млн. евро. "Преговорите им" за обезщетение обаче се водели от шегаджии...

Скандалът, който избухна около Филип Киркоров и хита му "Жестокая любовь", се оказа резултат от поредната жестока шега, скроена от двамата известни "пранкери" (шегаджии) Вован и Лексус.

Именно те предложили от негово име 1 млн. евро обезщетение, след като  "кралят на руската естрада" беше обвинен, че популярната балада от репертоара му е плагиатствана, а оригиналът е Symphonic Space Dream на френската електронната група "Спейс".

Основателят й Дидие Маруани пристигна в Москва, за да се види с Киркоров, който му обещал 1 млн. евро компенсация, но беше арестуван в клон на "Сбербанк", където трябвало да се състои срещата. Заедно с него бил задържан и руският му адвокат Игор Трунов.

Впоследствие двамата са били освободени, без да им се повдигат обвинения, а руските медии определиха случилото се като "комедия с нещастен край".

Сигналът срещу тях бил подаден от Киркоров, който се жалвал от опит за изнудване и посегателство срещу личния му живот, уточнявайки, че никога не е претендирал за авторство на песента.

В изявление на изпълнителя, цитирано от Life.ru, от началото на октомври горните две лица разпространявали за него клеветнически твърдения, според които над 30 негови песни са всъщност крадени.

По думите му той е станал жертва на схема за нанасяне на удари по репутацията му, които да уронят неговата чест и достойнство, а самия него да доведат до опасения за неговата кариера и такова емоционално състояние, че да се съгласи да заплати исканата сума. 

Според адвоката му Александър Добровински между двамата изпълнители не е имало никаква договореност - от негово име кореспонденцията водели именно Вован и Лексус, които искали да видят реакцията на французина. В един момент обаче шегаджиите осъзнали, че са отишли твърде далеч и запознали Добровински с цялата преписка...

Сега обстоятелствата около конфликта между двамата изпълнители се изясняват от полицията.

Същевременно в началото на ноември "Спейс" и лично Маруани подали иск в Московския градски съд за забрана на "Жестокая любов" и парична компенсация, но магистратите прехвърлили жалбата към по-долна инстанция, припомня NewsRu.com. Адвокатът му пък обяви, че в края на месеца предстои подписването на споразумение, предложено от самия Киркоров, който признал оригинала и претенциите на неговия автор.

Маруани и групата му стават популярни в края на 70-те със стила "космическо диско", а Symphonic Space Dream е включена в едноименния им албум от 2002 г., когато формацията се завръща на музикалната сцена.

Текстът и музиката на "Жестокая любовь" обаче не са на Киркоров, а на Олег Попков, който обмисля да заведе контрадело и обяснява: "Песента съм писал сам, имам чернови от периода 1996-98 г., а съм я регистрирал през 2000-та. Изпълнява я още през 1999 г. групата "Чудо-остров", на която тогава бях член."

Според него "Спейс" изпълняват своята композиция от 2001 г. насам.