Австралийска компания намери решение на проблемите, които дроновете могат да създадат

Дроновете безспорно са последният писък на високите технологии. Използват се за фотография, заснемане на клипове, пренос на стоки, както и просто за забавление. За съжаление обаче дроновете се ползват и за редица други, далеч не толкова положителни неща. 

Все повече експерти алармират за заплахите, които използването на летящи дронове се увеличава с бързи темпове и все повече експерти виждат потенциални заплахи в това. 

Вече са на лице съобщения, че терористичната организация "Ислямска държава" модифицира успешно конвенционални дронове с цел да ги превърне в летящи бомби. Паралелно с това от дроновете се възползва и пазара на наркотици. Иначе казано - криминалните среди бързо се адаптират към високите технологии.

Това поставя пред експертите по сигурност задачата да намерят начин за спирането на дроновете. 

Видео: Анти дрон Пушка

Австралийската компания DroneShield представя възможно решение - оръдие срещу дронове. То на практика не стреля, а поема управлението върху летящите обекти, приземявайки ги безопасно. Може също да блокира техния GPS сигнал, както и този на алтернативната руска система за позициониране GLONASS.

Оръдието тежи едва шест килограма, компактно е и може да се носи на гръб, което го прави използваемо в почти всяка ситуация. Подходящо е за нуждите на органите на реда, армията, охранителни фирми и всеки друг, който има причина да се защитава от потенциална атака с летящи дронове.

Виж още: До 2030 г. ИИ ще може да разкрива престъпления, преди да са се случили

За сега своеобразното оръдие все още не е позволено за използване в повечето страни по света. Предстои обаче то да бъде разрешено от Федералната комисия по далекосъобщения на САЩ. 

Вероятно употребата му също ще попада под някакъв регистрационен режим. Все пак във време, когато летящите дронове вече се използват от хиляди хора, едва ли е добра идея всеки желаещ да може да поема контрола върху произволно избран такъв апарат и да го приземява където си поиска.

Въпросът е дали това оръдие няма да създаде още повече проблеми, ако попадне в неподходящи ръце