Комедийната драма, носител на приза "ЛУКС" от Европарламента", спечели и пет от Европейските филмови награди: за актьор и актриса на годината, филм номер 1, сценария и режисурата на Марен Аде

"Тони Ердман" триумфира в най-важните категории на Европейските филмови награди, раздадени снощи в полския град Вроцлав, като реализира и петте си номинации.

В навечерието на 40-ия си рожден ден германската режисьорка Марен Аде прибра отличията за европейски филм на годината, сценарий и режисура, а Петер Симонишек и Сандра Хюлер бяха провъзгласени за европейски актьор и актриса номер 1.

Копродукцията между Германия, Австрия и Румъния проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Премиерата беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и... кукерски маски от България, а филмът получи наградата на ФИПРЕСИ.

Комедийната драма стана и единственото заглавие от 2016 г. в класацията на 100-те най-добри филма от XXI век досега, която беше съставена неотдавна след анкета на Би Би Си.

Всъщност Тони Ердман е алтер-его на Уинфрид Конради (Симонишек), учител по музика и застаряващ хипар с особено чувство за хумор. В опит да възстанови отношенията с дъщеря си Инес (Хюлер), която е на командировка в Букурещ, той се дегизира с перука и фалшиво чене, представяйки се за бизнес консултант във фирмата й...

Когато вижда баща си, тя не крие своето раздразнение. Нейният прецизно организиран живот не търпи и най-малкото непредвидено обстоятелство, но когато той й задава въпроса "Щастлива ли си?", неспособността ѝ да отговори бележи повратна точка за нея. Чрез новата си самоличност на зевзек родителят, който я обременява с присъствието си и от когото тя се срамува, прави всичко по силите си, за да я накара да придаде смисъл на живота си...

Марен Аде, която е също така продуцентка и сценаристка на филма, е моделирала образа на главния герой по своя собствен баща. 

В актива на "Тони Ердман", който вече е фаворит за "Оскар" в чуждоезичната категория, е и наградата на Европейския парламент "ЛУКС", присъдена за 10-и път.

"Комбинация между мрачна комедия и забавна драма, този филм описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща й. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях", коментира председателят на Европарламента Мартин Шулц, който връчи наградата "ЛУКС".

Другите двама финалисти за отличието, гласувано от евродепутатите, бяха "Като отворя очи" (Франция, Тунис, Белгия, ОАЕ) на Лейла Бузид - историята на една тийнейджърка в Тунис през лятото на 2010 г., няколко месеца преди революцията, и "Животът ми като Тиквичка" (Швейцария, Франция) на Клод Барас, който на церемонията във Вроцлав беше обявен за европейска анимация на годината.

У нас трите филма се прожектираха в София на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в партньорство между Информационното бюро на ЕП и София филм фест, а "Тони Ердман" вече е включен в програмата за 21-вото издание на фестивала през март.

В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, които обхванаха още няколко града в страната, "Като отворя очи" има последна прожекция на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а "Животът ми като Тиквичка" - на 11 декември във Варна (Фестивален и конгресен център).

За документален филм на годината Европейската филмова награда отиде при лауреата на "Златна мечка" от Берлинале 2016 "Огън в морето" на Джанфранко Роси, който е посветен на бежанската вълна, заляла италианския остров Лампедуза.

В конкуренция с други два филма "Човек на име Уве" стана европейска комедия на годината.