"Сони" използва технология, базирана на изкуствен интелект, която създаде вече две песни, а до 2017 г. трябва да направи самостоятелен албум

Творчеството и изкуството винаги са били области, в които дори научната фантастика не дава място на роботите. Това обаче е на път да се промени, след като японската компания "Сони" пусна изкустен интелект, който създава поп музика, която дори е по-добра от половината хитове в момента, съобщава QZ. 

Изкуственият интелект, създадено от японския технологичен гигант, е проект на години работа, в които роботът е бил обучаван да генерира мелодия, въз основа на подобни музикални произведения. 

Видео: Когато машините се научат да пеят

Така след дълъг и усилен труд от лабораторията на "Сони" излиза парчето Daddy's Car - поп песен с мелодия, напомняща на "Бийтълс". Това обаче не е първият опит на изкуствения интелект в музиката. Технологията вече е била използвана за създаването на песента Mr Shadow, в стила на американските музиканти Ървинг Бърлин, Дюк Елингтън, Джордж Гършуин и Кол Портър.

Изкуственият интелект на "Сони" - FlowMachines, работи като първо анализира база данни от песни, а после следва определен музикален стил, за да сътвори подобни композиции. Все пак обаче има и човешка намеса - и двете песни са аранжирани от френския композитор Беноа Каре, който е и автор на текстовете им.

Виж още: "Денят, в който компютър написа роман"

Засега човешкият фактор изглежда е незаобиколим, но от "Сони" смятат през 2017 г. да пуснат цял албум, дело на изкуствен интелект.