В Русия обаче се съмняват доколко достоверно е видеото

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) публикува ново видео, в което твърди, че е пленила офицер от руското разузнаване. 

Видеото е качено от рускоезичната медия на терористите Furat и представлява видеообръщение на заловения. Той твърди, че името му Евгений Петренко, нещатен сътрудник на 2-ри оперативен отдел на Федералната служба за сигурност (ФСБ) с чин капитан.

Мъжът казва, че е задържан от "службата за сигурност на халифата" при изпълнение на задача. В обръщението той моли президента Владимир Путин, народа на Русия и ФСБ "да направят всичко възможно" за освобождаването му. 

Той твърди, че местожителството му е в град Царицин, Московска област, но такъв град не съществува.

Виж още: "Ислямска държава" призова за джихад срещу Русия

Това е едно от нещата, което според руските медии има някои неща, които правят видеото неправоподобно. 

Видеото има няколко особености, които го различават от другите пропагандни видеозаписи на ИД.

Като за начало в клипа не присъстват въоръжени джихадисти - нещо типично за всички други подобни видеа на "Ислямска държава". Върху горната дреха на мъжа също така е прикрепен бадж с надписа "Кафир" (безверник) - практика, която досега джихадистите не са ползвали във видеата си. Обикновено групировка облича пленниците си в оранжеви роби. Нетипична също така е и бейзболната шапка върху главата на Евгений Петренко.

Видео: На какво учат децата в училищата на "Ислямска държава"