Германският канцлер Ангела Меркел прекъсна лятната си почивка, за да даде пресконференция, на която заяви решимост за борба с тероризма, но не отстъпи от своята декларирана политика спрямо бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел описа последните атаки и масови убийства в страната и другаде из Европа като "шокиращи, потискащи и ужасяващи", но отказа да отстъпи от политиката си на "отворени врати" спрямо бежанците, която й навлече критики.

Тя обаче увери, че федералната република ще е по-стриктна по отношение депортирането на бежанци, чиито молби за даване на убежище са били отхвърлени. Според нея Германия трябва да подобри процеса по репатриране на мигранти.

Видео: Атентаторът от Ансбах - измамен и бит в България

След знаменитата си фраза Wir schaffen das (Можем да го направим), с която покани бежанците, Меркел и сега увери, че страната може да се справи въпреки зачестилите терористични нападения - и за последните 11 месеца е постигнато много.

"Това е наше историческо задължение и предизвикателство във времената на глобализация - да помагаме на хората в нужда, да се борим с тероризма, да защитим народа на Германия. Работим, за да балансираме свободата и сигурността и да можем да водим начина на живот, който сме си изградили", декларира канцлерката.

Във вторник властите в Бавария настояха за радикални мерки от федералното правителство срещу ислямския терор - спиране на нелегалната и безконтролна имиграция и незабавно депортиране след отхвърлени молби за убежище, припомня БНР.

Виж още: Напрежението си казва думата, два фалшиви сигнала за тероризъм в Германия

В отговор Меркел заяви, че Германия се нуждае от система за ранно предупреждение за радикални заплахи, а правителството трябва да приеме "предизвикателствата на интеграцията много сериозно". Според нея:

"Терористите искат да ни накарат да изгубим от поглед онова, което е важно за нас, да разрушат нашето единство и чувство за общност, както и да възпрепятстват нашия начин на живот, нашата откритост и желанието ни да приемем хората, които са в нужда."

Тя беше категорична, че имигрантите, извършили нападението във Вюрцбург и самоубийствения атентат в Ансбах, са "посрамили страната, която е била гостоприемна към тях".

Същевременно обаче настоя, че хората, бягащи от войни и гонения, имат право на защита - и Германия ще се "придържа към принципите си" да дава убежище на онези, които го заслужават.

Виж още: Защо Меркел вече не милва (бежанци)