Нападателят вярвал, че всички хора с увреждания "трябва да изчезнат"

Млад мъж нападна с нож дом за хора с увреждания в град Сагамихара, японската префектура Канагава. В нападението бяха убити 19 души, а други 30 бяха ранени, съобщава Би Би Си. 

Нападателят е 26-годишен бивш служител на заведението. Той е проникнал в пансиона през нощта и е започнал да напада намиращите се там. Той е нанасял удари в областта на шията и гърдите. От общо 30-те ранени, 20 са в критично състояние. 

Жертвите са на възраст между 18 и 70 г. В хосписа са били приемани възрастни и болни хора, такива с двигателни проблеми, както и хора с умствени увреждания. В момента на атаката там са били около 150 души.

Час след нападението извършителят сам се е предал в полицията с думите "Аз го направих. По-добре е хората с увреждания да изчезнат". Той е носел чанта пълна с ножове с други остри предмети с различни по размер остриета. 

Престъпникът е идентифициран като Сатоши Уемацу, бивш служител на хосписа, който е бил уволнен заради подозрения за насилие над намиращите се там пациенти.

През февруари тази година той е изпратил писмо до властите, в което споменавал намерението си да убива хора с физически и ментални проблеми, като според него всички хора с увреждания "трябва да изчезнат". Властите го задържали за две седмици, но в крайна сметка го пуснали на свобода. 

Подобни нападения са особена рядкост в Япония, като това е най-кървавата атака в страната от десетилетия. Последното подобно нападение в страната е от 2008 г., когато наръга осем души в Токио, подбрани на случаен принцип. През 2001 г. пък мъж с психически увреждания наръга седем деца в основно училище в Осака.