Онези моменти, които правят страшния филм страшен и заради които обичаме ужасите

Страшните филми са цяла индустрия, която има милиони фенове по света. Страхът е една от най-силните човешките емоции и за мнозина самото усещане е завладяващо. Защо обаче обичаме страшните филми? Кои са онези моменти от тях, които ги правят така незаменими. 

YouTube каналът CineFix подрежда седемте най-страшни момента в хорър филмите, които ги правят толкова значими за феновете. Да, тук не става въпрос за разкъсаните вътрешности и хвърчащи кървища. Те, безспорно спомагат за създаването на цялостно усещане, но далеч не са най-важното. 

Ето 7-те неща, които правят филмите страшни:

7. Изскачанията от нищото. 

Това е онзи момент, в който сцената си тече и от нищото се появява опасност. От CineFix са извели като най-ясен пример сцената с откъсната глава в потъналия кораб от "Челюсти".

Виж още: 7 стряскащи, съвсем реални истории

6. Съспенс

Ако изскачащите страшни неща от нищото не ги очакваме, при съспенса цялата атмосфера ти говори за това, че нещо лошо ще се случи. Създава се цялостното усещане за напрежение. Ясен пример тук намираме в сцената със слизането в мазето в "Зодиак". 

5. Ужасът

Това е онзи момент, когато напрежението го има, но няма разумно обяснение за това. Това е усещане, не мисъл. Протяжно напрежение, което витае във въздуха. Музиката става по-мрачна, а всички чувстваме как нещо лошо ще се случи. Добър пример тук е сцената с вечерята в "Мълхоланд драйв".

Виж още: 10 скандални истории, които могат да ви разкажат само разносвачи на пица

4. Гротеската и изкривяванията на човешкото тяло

Всички онези изкривявания, мъчения, трансформации, извращения с човешкото тяло и гротеска, които можем да видим във филмите на ужасите. Именно те олицетворяват злото на чисто визуално ниво. От CineFix тук посочват като блестящ пример обладаното момиченце в "Екзорсистът"

3. Изкривяванията в човешката душа

Тук чудовището не се вижда, то е заровено в човешкото съзнание. И все пак се усеща ужасът, счупеното и злото. Особено въздействащ момент е самоубийствената наклонност. Именно в лекотата, с която се отнема собствения живот, се таи цялата вълна от емоции и това най-добре се вижда в сцената със самоубийството в "Скришна игра".

Виж още: 17 цитата от великия Алфред Хичкок

2. Включването на зрителя вътре в самия ужас

Ако при изскачанията от нищото всичко свършва за миг, тук ужасът сякаш се изпитва от самия зрител, а не само от героя във филма. Като например онази иконична сцена с убийството под душа в "Психо" или крайна сцена на "Не поглеждай сега". 

1. Усещането за ужас и безнадеждност

Във филмите на ужасите страхът от смъртта е водещ. Той е в центъра на всичко - дали смъртта в пряк или в духовен смисъл, няма значение. Но това, което описва този страх най-добре е онова цялостно усещане за безнадежност, липса на смисъл, задушаващ те страх, който отнема думите от устата ти, и ужаса пред лицето на... нищото. И сцената с асансьорите в "Сиянието" е един прекрасен пример за това. 

Виж още: 15 страшни истории, описани в 2 изречения