Лесни трикове, които ни помагат да запомним името на току-що представен ни човек

Да срещаш много хора има своите предимства, но и своите недостатъци. Един от тези недостатъци е да не успяваш да запомниш всички имена на хора, на които си бил представен. А често се възприема за грубо и некултурно да забравиш нечие име. Как да избегнем този неловък момент? Как по-лесно да запомняме имената на другите? 

"Бизнес инсайдър" изброява няколко прости трика, които ще ви помогнат да запомните името на човека срещу вас:

1. Повтаряйте

Повторете си тихичко или наум няколко пъти името на човека, с когото се запознавате. Така мозъкът ви ще свикне с него и ще го запомни по-лесно. 

2. Задавайте въпроси

Ако зададете въпрос, свързан с името, мозъкът ви може много по-лесно да състави спомен, който включва името. Така дори да забравите как се казва човекът, споменът може да ви подскаже.

Виж още: Имате ли фотографска памет?

3. Свържете името с определена картина

Умът ви прави постоянно асоциации, които могат да са ви полезни при запомняне. Така с помощта на направената асоциация можете да се върнете след това към забравеното име. (В случая помага много подходът, използван от децата за измисляне на прякори - нещо глупаво, най-често римуващо се с името и набиващо се в главата). 

4. Свържете името с нещо, което знаете за човека срещу вас

Някакъв особено ярък факт за личността, с която се запознавате, който ще може да ви припомни името. 

5. Включете името на другия в разговор

Така отново има по-голям шанс да създадете спомен, който впоследствие да ви наведе на името на човека срещу вас.

Виж още: На коя възраст умът ни е в най-добра форма

6. Представете познат

Ако не си спомняте съвсем името на другия, представете му/ѝ някой ваш познат. Така той/тя ще си каже отново името и вие ще имате втори шанс да го запомните.