БГ версия на "Опасен ум", в която бивша състезателка по спортни танци става литераторка по заместване в елитна гимназия

"11 А" беше показан миналата есен на националния фестивал "Златна роза" във Варна, където не получи награда, но бе определен от кинокритичката проф. Вера Найденова като "убедителен, емоционален и заразителен".

В главната роля е Яна Маринова, популярна от сериалите "Стъклен дом", "Фамилията" и "Връзки", а миналата година - сред звездите на цирковото шоу "И аз го мога".

Героинята й в комедийната драма на Михаела Комитова е бивша състезателка по спортни танци на име Лина Николова, приела предизвикателство, за което отдавна е мечтала - да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия.

На пръв поглед тя има всичко необходимо, за да се справи с работата: квалификация, вродена доброта и състезателена борбеност. Но учениците, на които трябва да бъде класен ръководител, се оказват неконтролируеми и разглезени богаташки деца със склонност към наркотици, алкохол, своенравие, бунтарски дух и надменност.

Най-голямата "война", която й предстои, е с лидерките на класа - Симона и нейната първа приятелка Наталия, които са приели за своя висша цел да превърнат живота на всеки преподавател в ад.

Лина се оказва в най-безпощадното състезание, в което е участвала - да намери общ език с младежите и да провокира в тях интерес към вече забравените ценности от творбите на национални икони като Вазов и Ботев.

Разбира се, за да постигне успех, новата учителка трябва да се докаже пред "децата", като играе по техните правила. А истинската битка се развива на дансинга  - под ритъма на хип-хоп и латино танците, в симбиоза между двата стила, обясняват авторите на филма. 

Симона, Наталия и техните съученици обаче не са единственото премеждие, с което се сблъсква Лина - тя трябва да надвие и закостенелите разбирания на свои колеги (Бойка Велкова).

В същото време личният й живот също е подложен на трусове, изразяващи се в отчуждаване на нейния съпруг и бивш партньор на дансинга Иван (в ролята Башар Рахал) и стреса, който е завладял сина й Христо.

Единствен съюзник младата жена намира в лицето на свой колега - учителя по философия Асен Петров (Ники Сотиров)...

Дали Лина да спечели състезанието, от което зависят нейното собствено щастие и мечтите й? Какви уроци ще й предаде суровата реалност и ще запази ли своите добродетели? Каква е разликата между очакванията и действителността в преследването на мечтите и достатъчна ли е "една гола доброта", за да пребориш моралния упадък на съвременното общество? - това са част от въпросите, които си задават авторите на филма, сред които сценаристът Николай Колев.

Той е работил по проекта цели две години, като използва личния си опит като учител, а за изградените реалистични образи печели наградата "Пегас" от националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" в Хасково.