The Rocky Horror Picture Show (1975) е филмов мюзикъл, прожектиран и до днес в кината

Слушали сме легенди за този филм, но още не сме се осмелили да го гледаме. А е време! 

Може да наваксате пропуснатото този петък, 23 ноември, в "Пространство 108" на ул. "Георги С. Раковски" 108. Началото е в 21 ч., а след прожекцията партито продължава с музика. (Вж. страницата на събитието във "Фейсбук".)

Мюзикълът The Rocky Horror Picture Show е, по всеобщо мнение, най-култовият филм в историята, а освен това държи рекорда за най-дълго показваното заглавие в кината от 1975 г. насам - и все още има среднощни прожекции в стотици киносалони по света. Рейтингът, естествено, е ограничителен - R, но това не пречи сюжетът да има успех и на театралната сцена.

Всъщност култовата лента е нискобюджетна филмова адаптация на скандално за времето си  представление - The Rocky Horror Show от британския актьор, тв водещ, драматург и музикант Ричард О'Брайън, който е отредил за себе си ролята на Риф Раф.

Оригиналната постановка на лондонския Уест Енд от 1973-та е пренесена и на големия екран от същия режисьор, австралиеца Джим Шарман. При 1,4 млн. долара бюджет за цялата продукция, филмът си връща стократно разходите, като събира 140,2 млн. долара боксофис...

Сюжетът е обобщаван като "Травестити от Транссексуална Трансилвания", тъй като героите се оказват в епицентъра на интергалактическо сборище на извънземни от планетата Транссексуал, намираща се в галактиката Трансилвания... 

В една дъждовна есенна вечер годениците Брад (Бари Бостуик) и Джанет (Сюзан Сарандън) намират подслон в замъка на д-р Франк-н-Фуртер (младия Тим Къри) - луд учен с травеститска външност и извънземен произход.

Предстои му да представи на света своето най-велико творение - Роки, а междувременно и да се позабавлява със срамежливите си гости... 

Определят The Rocky Horror Picture Show като "феномен на масовата култура", дал тласък на пънкарската мода; пародия и същевременно почит към рокмузиката и второкласните научнофантастични / хорър филми.

В актьорския състав, освен бъдещата носителка на "Оскар" Сюзан Сарандън, е и рокзвездата Мийтлоуф. В саундтрака фигурират парчета като Time Warp и Sweet Transvestite, която е номер 2 в Топ 10 класацията на филмовите песни, изпълнявани от злодеи.

На 22 септември 2015 г. "Туентиът сенчъри фокс" отбелязаха 40-годишнината му със специално Blu-ray, DVD и дигитално HD издание, което включваше сувенири като розови хирургически ръкавици и мрежест чорапогащник...