Руската пънк група, която се превърна в символ за правозащитниците, записа I Can't Breathe в памет на Ерик Гарнър, жертва на полицейско насилие в Ню Йорк

"Пуси райът", които досега носеха маски, показват лицата си в клипа към своето първо англоезично парче I Can't Breathe, където се оставят да бъдат заровени живи, облечени в униформи на руските сили за борба с масовите безредици ОМОН.

Концепцията и режисурата на видеото е на самите Маша и Надя, а в кадър се появява и пакет цигари "Руска пролет", вдъхновени от проруските сепаратисти в Украйна и отделянето на Кримския полуостров.

Виж още: Общото между Азис и "Пуси райът"

I Can't Breathe (Не мога да дишам) е записана през декември в Ню Йорк по време на протестите срещу случаите на полицейско насилие, в памет на Ерик Гарнър и включва запис на думите, които той повторил 11 пъти преди смъртта си.

Тази песен е посветена на Ерик Гарнър и на всички онези, от Русия до Америка и по целия свят, които страдат от терора на държавата - убити, задушени, безследно изчезнали заради войни и насилие с благословията на властите, - както и на политическите затворници и всички, излезли по улиците с настояване за промени, обясняват "Пуси райът".

43-годишният афроамериканец, баща на шест деца, почина миналото лято при полицейското му задържане по подозрение в търговия с контрабандни цигари - провинение, заради което бил арестуван и по-рано, но пуснат под гаранция. Инцидентът с него беше заснет от очевидец.